Hlavní obsah

Bezkontaktní placení se šíří Českem. Nově do automatů s občerstvením

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nákupu u některých nápojových a výdejních automatů se už lidé obejdou bez mincí. Zaplatit mohou přiložením platební karty. Jde o další možnost bezkontaktního placení, které v Česku banky poprvé nabídly před více než dvěma lety a od té doby se rychle rozšířilo do obchodů nebo na čerpací stanice.

Placení bezkontaktní kartou u automatu.

Článek

Zaplatit bezkontaktně je nyní možné ve 200 automatů Delikomat po celé České republice umístěných v různém prostředí – od veřejných institucí a škol, přes zdravotnická a sportovní zařízení, až po nádraží a letiště.

Firma chce postupně rozšířit tuto možnost placení na všechny své automaty, takže bezkontaktně bude možné platit za kávu, studené nápoje, bagety nebo cukrovinky, informovala v úterý firma. Novinku zavedla ve spolupráci s karetní společností MasterCard a bankou ČSOB.

V budoucnu i u doktora či v MHD

„Z nedávného průzkumu Master Index společnosti MasterCard pro Českou a Slovenskou republiku vyplynulo, že 69 procent majitelů karet raději platí jejich prostřednictvím než hotovostí. A ti, kteří vlastní bezkontaktní kartu, pak většinou preferují platbu bez nutnosti zadávat PIN,“ říká Martina Kirchrathová, Commerce Development Director společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko. Tuto možnost jim dává právě bezkontaktní technologie při platbách do 500 korun.

Polovina lidí používá kartu k placení několikrát týdně a nejčastějším zbožím, za které lidé platí kartami, jsou potraviny a věci každodenní spotřeby. Respondenti navíc vyjádřili zájem platit kartou třeba i u lékaře, na poště či ve veřejných institucích.

ČSOB ráda do budoucna platby rozšířila i do dopravy či dalších automatů.

Bezkontaktní karty v současnosti nabízí většina bank, další to chystají. Banky obvykle klientům rovnou posílají bezkontaktní kartu, když mu skončí platnost předchozí klasické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám