Hlavní obsah

Česká ekonomika poroste víc, MMF zlepšil odhad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika by měla v letošním roce stoupnout o 1,9 procenta po loňském propadu 0,9 procenta. Předpověděl to ve svém novém globálním výhledu Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou předchozí prognózu, která pro letošek počítala s růstem 1,5 procenta.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová

Článek

V příštím roce očekává MMF mírné zrychlení růstu na rovná dvě procenta.

Spotřebitelské ceny v ČR by podle MMF měly letos stoupnout o jedno procento. Napřesrok by se mělo tempo jejich růstu téměř zdvojnásobit na 1,9 procenta.

MMF rovněž předpověděl, že míra nezaměstnanosti v Česku letos klesne na 6,7 procenta z loňských sedmi procent.

V příštím roce by se měla situace na trhu práce nadále zlepšovat a míra nezaměstnanosti by měla sestoupit na 6,3 procenta.

Výhled globálního růstu se mírně zhoršil

Se zlepšující se hospodářskou situací počítá MMF rovněž na Slovensku, kde by měl růst ekonomiky v letošním roce výrazně zrychlit na 2,3 procenta z loňských 0,9 procenta. Napřesrok slovenská ekonomika podle fondu stoupne o rovná tři procenta.

MMF naopak nepatrně snížil vyhlídky růstu globální ekonomiky. Z loňských tří procent by letos měla zrychlit na 3,6 procenta, v lednové prognóze přitom předpovídal o desetinu rychlejší růst 3,7 procenta.

Reklama

Související články

Česká ekonomika roste pomaleji, než se čekalo

Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí rostla mírně pomaleji, než byl dosavadní odhad. Hrubý domácí produkt meziročně stoupl o 1,2 procenta, očekávání...

Výběr článků

Načítám