Hlavní obsah

Za používání některých hraček na vysílačku hrozí až miliónová pokuta

Novinky, tov

Kontroly rádiem řízených hraček Českou obchodní inspekcí prokázaly, že na trhu jsou stále některé neschválené dálkově ovládané modely, za jejichž provoz hrozí až miliónová pokuta od Českého telekomunikačního úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Za provozování hračky na vysílačku na nepovolených frekvencích hrozí až miliónová pokuta.

Článek

Vyhlédli jste si pro svého potomka auto, letadlo či loď na dálkové ovládání? Pak byste měli vědět, že se taková hračka může řádně prodražit. Stačí k tomu, aby prodávající nesplnil povinnosti stanovené předpisy pro rádiem řízené modely.

Pokud totiž ovladač hračky vysílá na jiné než povolené frekvenci, může taková zábava skončit pro uživatele vysokou pokutou od Českého telekomunikačního úřadu. V případě dítěte platí případnou pokutu jeho zákonný zástupce.

Kontroly opakovaně prováděné inspektorátem České obchodní inspekce (ČOI) v Ústeckém a Libereckém kraji v uplynulém období prokázaly, že rádiem řízené modely provozované na frekvencích, které v ČR nejsou určeny pro hračky, jsou stále v prodeji.

Pro provoz RC modelů jsou Českým telekomunikačním úřadem vyhrazena frekvenční pásma 27 a 40 MHz, dále 2,4 GHz a kmitočet 35 MHz pro letecké modely. Pokud je hračka konstruována tak, že pracuje mimo tato vyhrazená pásma, nelze vyloučit, že její provoz může způsobit rušení v pásmu, které je určeno pro jiné účely.

Spotřebitelé by si proto měli ve vlastním zájmu ověřovat údaj o vysílací frekvenci, kterou zakupovaný RC-model používá. ČOI o tom v úterý informovala na svých webových stránkách.

Až miliónová pokuta

Uživateli takového zařízení bez individuálního povolení k provozu, vydaného ČTÚ, hrozí v případě prokázaného rušení pokuta až do výše milión korun.

Česká obchodní inspekce používá při kontrole výrobků s dálkovým ovládáním spektrální analyzátory. Tato zařízení spolehlivě zjistí, zda konkrétní hračka nebo jiný rádiem řízený výrobek nepracují mimo určené frekvenční pásmo.

Pozor na neznačkové hračky

S pomocí těchto analyzátorů byly již zjištěny různé modely dálkově ovládaných hraček pracujících na frekvencích přidělených jiným uživatelů, např. televiznímu nebo rozhlasového vysílání, necivilní taktické komunikaci nebo i sloužících armádním účelům.

U tří v březnu kontrolovaných prodejců na severu Čech bylo prověřeno s využitím měřicího zařízení ČTÚ celkem 11 rádiem řízených modelů hraček. Žádný z těchto výrobků nebyl opatřen evropskou značkou shody CE ani nebyl vybaven prohlášením o shodě. Dále bylo zjištěno, že tři výrobky pracují mimo vyhrazená pásma (zjištěná frekvence 45 a 49 MHz). Na 11 výrobků v celkové hodnotě 5250 Kč vydali inspektoři zákaz další distribuce a prodejcům dali pokuty celkem za 6000 korun.

Reklama

Související články

Polovina kontrolovaných hraček neprošla

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila loni prodejcům hraček pokuty v celkové hodnotě 3,2 miliónu korun, meziročně o 68 procent víc. Inspektoři zakázali prodej...

Výběr článků

Načítám