Hlavní obsah

Rekordní nezaměstnanost v Česku klesla, pomohly sezónní práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nezaměstnanost v České republice v březnu klesla z historických maxim na počátku roku. Hlavně díky brzkému začátku sezónních prací se snížila o 0,3 procentního bodu na 8,3 procenta. Bez práce bylo 608 315 lidí, oznámil v úterý Úřad práce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

V únoru podíl nezaměstnaných činil 8,6 procenta, bylo jich 625 390. V lednu to bylo rovněž 8,6 procenta a nezaměstnaných bylo tehdy dokonce 629 274, nejvíc v historii ČR.

V březnu se podle Úřadu práce zvýšil počet volných pracovních míst – meziměsíčně o 2507, meziročně pak o 1945. Celkem jich zaměstnavatelé nabízeli 40 808.

Počet nezaměstnaných sice klesl, nic podstatného se ale nezměnilo v regionálních rozdílech. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla i koncem března v Ústeckém kraji – 11,7 procenta, což je ale o dvě desetiny bodu méně než v únoru. V Praze bylo bez práce 5,4 procenta lidí, nejméně v ČR.

Na jedno volné pracovní místo připadá nyní 14,9 uchazeče, nejvíce je to v okresech Bruntál (62,1) a Karviná (50,2).

Jsme na tom lépe než evropský průměr

Za poklesem nezaměstnanosti stojí podle Úřadu práce především sezónní práce, které díky počasí začaly o měsíc dříve. Velkou šanci získat zaměstnání měli pracovníci ve stavebnictví, lesnictví, zahradnictví, v kamenolomech a zemědělství, ale také v lázeňství, hotelnictví, gastronomii, turistickém ruchu a v oblasti pomocných a úklidových prací.

Podle Eurostatu řadí ČR míra nezaměstnanosti, což je údaj používaný pro mezinárodní srovnání, nadále pod evropský průměr. Podle Úřadu práce dosahovala míra české nezaměstnanosti v této metodice v únoru 7,1 procenta, zatímco v evropské osmadvacítce to bylo v průměru 11,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám