Hlavní obsah

Český vývoz na Ukrajinu se v únoru propadl skoro o třetinu

Export českých firem na Ukrajinu se v únoru propadl o 28,8 procenta. Mírně také klesl vývoz do Ruska, v národním pojetí se snížil o 0,4 procenta. Celkový český export v únoru vzrostl o 15 procent.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Lidé s ukrajinskou vlajkou na hlavním kyjevském náměstí Nezávislosti

Článek

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Důvodem poklesů může být podle analytiků krymská krize, v případě Ruska pak ekonomické zpomalení země.

Tuzemský vývoz do řady zemí jako je Čína, Francie, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko či Británie přitom v únoru výrazně stoupl. V případě Německa a Rakouska dokonce o pětinu meziročně.

Český export do Ruska dosáhl v únoru hodnoty 8,41 miliardy korun.

"Do únorové statistiky se přitom zcela nepochybně negativně promítl politický vývoj na Ukrajině. Ještě horší data o vývozu do Ruska lze čekat v březnu, kdy politické napětí eskalovalo a ruský rubl ztratil výrazně na hodnotě," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

"Vzhledem k tomu, že celkový vývoz vzrostl o 15,3 procenta, nelze vyloučit, že příčinou poklesu vývozu do Ruské federace je krymský konflikt. To ukáže čas," myslí si místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Lidé pozorují ruské lodě, které blokují záliv Donuzlav.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška není stagnace českého vývozu do Ruska přímým důsledkem rusko-ukrajinského konfliktu, ale cyklickým zpomalením ruské ekonomiky.

"Zpomalení se projevuje zejména nižší investiční aktivitou ruských subjektů, a tudíž nižší poptávkou po hlavních exportních artiklech Česka," dodal Sobíšek.

Obavy z plíživého embarga

Svaz průmyslu a dopravy uvedl, že současný výkyv není z hlediska celkových objemů vývozů do Ruska relevantní, celkový export jen v loňském roce dosáhl objemu více než 4,475 miliard eur (122,6 miliard korun). Podstatný bude další vývoj rusko-ukrajinských vztahů a od toho se odvíjející pozice Evropské unie.

"Vzhledem k vyhrocování situace ve východní části Ukrajiny a k politické nejednoznačnosti EU se obáváme plíživého embarga a zhoršování obchodních vztahů EU - Rusko. Již nyní některé české firmy upozorňují na možný pokles objednávek a hovoří o zmrazení vyjednávání některých nových kontraktů. Situace se může nepříznivě odrazit v omezení větších investic ruských firem na tuzemském trhu," uvedl mluvčí svazu Milan Mostýn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám