Hlavní obsah

Už i lidé s vyššími příjmy začínají šetřit na potravinách

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nákupu potravin se více řídí cenou už i lidé s vyššími příjmy. Ve srovnání s loňským rokem se tak situace výrazně změnila. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG Česká republika, která jej v pondělí zveřejnila na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

U respondentů s platem nad 25 000 korun měsíčně průzkum zaznamenal téměř tříčtvrtinový nárůst těch, kteří uvádějí cenu jako hlavní kritérium výběru potravin. Při nákupu se však Češi stále nejvíce řídí kvalitou potravin – za nejdůležitější ji považuje téměř polovina dotázaných.

Podle Českého statistického úřadu vzrostly ceny potravin a nealkoholických nápojů v loňském roce o 4,9 procentního bodu. Reálná mzda v České republice v roce 2013 naopak poklesla. [celá zpráva]

„Proto lidé, a to i s vyššími platy, stále citlivěji reagují na cenu potravin. Zatímco položky jako nájem či energie krátkodobě neovlivní, okamžitě ušetřit mohou u spotřebního zboží, zejména potravin a nápojů. Jedním ze způsobů je, že využijí nabídek zboží v akci,“ konstatuje Karel Růžička, partner KPMG odpovědný za služby pro potravinářství a nápojářství.

Průměrná cena, kterou Češi při nákupech utratí, se za poslední dva roky příliš nezměnila. Tři ze čtyř zákazníků za potraviny měsíčně vydají maximálně do 2 500 korun za osobu.

Většina by ráda bohatší výběr

Nejčastějším kritériem, podle kterého se Češi rozhodují, jaké potraviny v obchodech nakoupí, zůstává stejně jako loni kvalita výrobků – 49 procent dotázaných letos uvedlo, že se rozhoduje právě podle ní.

„Téměř 60 procent respondentů označilo, že současnou nabídku potravin vnímá jako nedostatečnou. Nejčastěji nám chybí kvalitnější a čerstvá zelenina, ale i mléčné výrobky a ovoce,“ doplňuje Karel Růžička.

Zajímavé také je, že například biopotraviny nakupuje alespoň občas 40 procent lidí. Jako hlavní důvod uvádějí, že jsou kvalitnější než běžné potraviny. Výsledky se tedy v této oblasti oproti loňsku výrazně nezměnily. Většina Čechů také upřednostňuje české výrobky proti těm zahraničním.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jaký původ potravin preferujete?

Akční ceny a slevy nejen sledujeme, ale i kontrolujeme

Druhým nejvýznamnějším kritériem pro nákup potravin je cena, kterou preferuje 32 procent českých zákazníků, a stále více se podle ní řídí i lidé s vyššími příjmy. Cenu tak na prvním místě uvedlo proti loňským 16 procentům celkem 26 procent respondentů s platem mezi 25 001 a 30 000 korunami měsíčně.

„U příjmové skupiny nad 30 000 korun měsíčně jsme pak zaznamenali nárůst dvojnásobný, a to z loňských 8 na letošních 16 procent,“ konstatuje Karel Růžička.

Obecně známý fakt, že kromě kvality slyší Češi také na cenu, potvrzuje i vysoký počet zákazníků, kteří slevové akce v obchodech sledují. Třetina nakupujících pečlivě sleduje, zda rozdíl v ceně uvedený na letáku odpovídá realitě v obchodech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kontrolujete při nákupu potravin slevu jestli je platná?

Průzkum proběhl letos v březnu na tisíci respondentů v reprezentativním zastoupení podle věku a kraje. Dotazovaní byli ti, kteří rozhodují o nákupech potravin pro domácnost. Ve vzorku bylo 70procentní zastoupení žen a 30 procent mužů.

Anketa

Jaké kritérium při nákupu potravin uplatňujete?
Cenu
59,9 %
Kvalitu
34,7 %
Původ potravin
5 %
Jiné
0,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11455 čtenářů.

Reklama

Související články

Ukrajina zakazuje prodej ruských potravin

Ukrajina dočasně zakázala na svém území prodej výrobků sedmi ruských potravinářských firem. Oznámení úřadu pro ochranu spotřebitelů je dalším signálem...

Výběr článků

Načítám