Hlavní obsah

Stavebnictví pomohla mírná zima, zakázek je ale stále málo

ČTK, tov

Stavební výroba v České republice v únoru potřetí v řadě rostla, meziročně o 6,1 procenta po lednovém růstu o pět procent. Nových bytů se ale staví méně než před rokem a firmy dále propouštějí.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Na rozdíl od ledna stoupalo stavebnictví v únoru i v meziměsíčním srovnání, a to po očištění od sezónních vlivů o 1,4 procenta, oznámil v pondělí Český statistický úřad.

Výsledkům českého stavebnictví podle analytika ČSOB Petra Dufka pomohla extrémně mírná zima, a proto firmy mohly pokračovat v rozdělaných zakázkách.

„ I přes příjemné výsledky je však vidět, že zakázek se stavebním firmám pořád ještě nedostává. Počty stavebních povolení stále ještě klesají a nových bytů se staví méně. Přesto je velmi pravděpodobné, že výstavba bytů je již na samém dně. Ve srovnání s lety 2007 až 2008 se tak staví zhruba polovina,” říká Dufek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Firmy dále propouštějí

Stavební úřady vydaly meziročně o 13,8 procenta stavebních povolení méně, a to celkem 5501. Orientační hodnota těchto staveb však vzrostla o 3,5 procenta na 19,6 miliardy korun.

V únoru se dokončilo 2377 nových bytů, což je meziročně o 14,3 procenta více. Zahájeno bylo 1312 bytů, meziročně o 11,2 procenta méně.

Ani počasí nedokázalo zastavit další propouštění. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se v únoru meziročně snížil o 7,6 procenta. Na druhou stranu průměrná měsíční nominální mzda v tomto oboru se meziročně zvýšila o 4,1 procenta na 26 509 korun.

Naděje díky hypotékám

Stavebnictví podle ekonoma může doufat v mírné zlepšení i během roku.

„Nízké úrokové sazby spolu s lepšími výsledky ekonomiky by však už letos mohly zvýšit zájem domácností o nové byty i rodinné domy. Bytová výstavba by proto mohla zažít mírný vzestup. Horší to však bude v případě celého pozemního a inženýrského stavitelství. Nedostatek zakázek a nízká připravenost nových projektů bude celé odvětví brzdit i v dalších měsících,“ dodává analytik ČSOB.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám