Hlavní obsah

Cena ruského plynu je nesmysl, je to politický nátlak, tvrdí Ukrajina

– Kyjev

Ukrajinská vláda odmítá novou ruskou cenu zemního plynu: místo 485 dolarů požadovaných Moskvou za tisíc krychlových metrů je ochotna platit 268 dolarů. Na schůzi kabinetu v Kyjevě to v sobotu prohlásil premiér Arsenij Jaceňuk. Vláda zároveň vysílá do Bruselu ministerskou delegaci k jednání o dodávkách plynu z Evropy.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Arsenij Jaceňuk

Článek

Nová ruská cena je podle Jaceňuka nepřijatelná a je projevem politického nátlaku. Ukrajina je ochotna platit za plyn podle podmínek, které existovaly počátkem letošního roku, tedy 268 dolarů za tisíc krychlových metrů. "Je to vyvážená tržní cena," řekl ukrajinský premiér.

Rusko po pádu prezidenta Viktora Janukovyče a nástupu nové vlády v Kyjevě skokově zvýšilo cenu plynu, když počátkem dubna nejprve zrušilo slevu dojednanou v roce 2010 výměnou za prodloužení pronájmu sevastopolské základny na Krymu. Bezprostředně poté Moskva zrušila bezcelní vývoz plynu na Ukrajinu, který Kyjevu přiznala, když odvolal podpis pod smlouvou o přidružení k Evropské unii.

Cena plynu pro Ukrajinu se tak zvýšila o více než 200 dolarů na 485 dolarů za tisíc krychlových metrů. Cenový skok chce Ukrajina pokrýt půjčkou Mezinárodního měnového fondu, vláda zároveň oznámila dvojnásobné zvýšení cen plynu pro ukrajinské domácnosti a firmy.

Zpátečka v plynovodech

Zdražení ruského plynu vyvolalo na Ukrajině tlak na zajištění alternativních zdrojů takzvaným zpětným dovozem z Evropy. Ukrajina chce využít stávající plynovody, jimiž ruský plyn směřuje k evropským odběratelům, pro dodávky plynu, který by směřoval naopak z Evropy zpět na Ukrajinu.

Dojednat podmínky kontraktu má v úterý v Bruselu ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan a šéf státní plynárenské společnosti Naftogaz Andrij Kobolev. Klíčovým partnerem by podle agentury Reuters mělo pro Ukrajinu představovat Slovensko.

Své dluhy splatíme, tvrdí Jaceňuk

Jaceňuk na zasedání vlády řekl, že Ukrajina je připravena splatit všechny částky, které Rusku dluží za dodaný plyn. Podle ruských médií jde zhruba o 2,2 miliardy dolarů.

"Čekáme zároveň oficiální odpověď ruské společnosti Gazprom na naše cenové návrhy," řekl premiér. "Politický nátlak je nepřijatelný, stejně jako cena kolem 500 dolarů," dodal.

Reklama

Související články

Ukrajina zakazuje prodej ruských potravin

Ukrajina dočasně zakázala na svém území prodej výrobků sedmi ruských potravinářských firem. Oznámení úřadu pro ochranu spotřebitelů je dalším signálem...

Medvěděv trestá Ukrajinu clem na plyn

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek oznámil, že ruší platnost tzv. charkovské dohody, podle které Ukrajina nemusela za ruský plyn platit clo. Ukrajina...

Výběr článků

Načítám