Hlavní obsah

Babiš a Hašek chtějí přemluvit Amazon. Máte to marné, tvrdí firma

Právo, rap, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zástupci vlády a Jihomoravského kraje se nevzdávají myšlenky přitáhnout obří investici americké společnosti Amazon, která se zabývá internetovým obchodem a chtěla v Brně vybudovat distribuční sklad. Během páteční schůzky ministra financí Andreje Babiše (ANO) a zástupců některých českých krajů padla zmínka také o této zmařené investici.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a předseda Rady Asociace krajů ČR Michal Hašek vystoupili

Článek

Amazon zrušil záměr vybudovat v Brně centrum a vytvořit tam několik tisíc pracovních míst kvůli dlouhotrvajícímu otálení a trojímu odmítnutí brněnského zastupitelstva.

„Způsob, jakým brněnské zastupitelstvo vyjednávalo s Amazonem, což je velká firma na burze, jak tahali investora za nos, je hodně špatný signál, který jsme vyslali. Měli předem říct, že to není možné,“ uvedl Babiš.

Ještě se prý poradí s dalšími členy vlády, zda je možné vrátit se s Amazonem k jednání, že by mohl využít například jinou českou či moravskou lokalitu.

Také Hašek uvedl, že se budou snažit být s Amazonem v kontaktu. „Rozhodnutí města považuji za hrubou chybu, znamená to ztrátu investice více než 3 miliard korun. Budeme se snažit být s Amazonem v kontaktu a snad se nám je v budoucnu podaří přesvědčit, aby tady nakonec investovali,“ doplnil Hašek.

To ale zástupci Amazonu odmítají. „V tuto chvíli a v nejbližších letech to nepřipadá v úvahu,“ řekl šéf Amazonu pro Evropu Timothy Collins s tím že Brno považují za uzavřenou kapitolu a mají rozjednané jiné oblasti ve střední Evropě.

Brno prý o zastavení projektu nevědělo

Tiskový mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára Právu sdělil, že žádnou informaci o zastavení projektu od Amazonu předem nedostali. Tlumočil sdělení primátora Romana Onderky, že firma Amazon ústně přislíbila počkat až na výsledek dubnového jednání zastupitelstva, do té doby na radnici neočekávali jakoukoli změnu stanoviska.

Způsob, jakým brněnské zastupitelstvo tahalo investora za nos, je hodně špatný signál, který jsme vyslali
ministr financí Andrej Babiš

V Čechách se Amazon rozhodl postavit centrum v Dobrovízi u Prahy. Tam začal nábor pracovníků a sklad by měl začít fungovat v polovině příštího roku. Amazon v něm plánuje vytvořit během prvních tří let od otevření 2 tisíce stálých pracovních míst a další 3 tisíce sezónních míst.

„Dva tisíce stálých pracovníků budou přímo naši zaměstnanci a sezónní pracovníky budeme najímat prostřednictvím pracovních agentur,“ upřesnil Právu Collins.

Anketa

Považujete za chybu, že zastupitelé neumožnili Amazonu stavět v Brně?
Ano
77,4 %
Ne
22,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7961 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám