Hlavní obsah

Philip Morris chce zavřít svou největší továrnu

Aktualizováno

Nadnárodní tabáková společnost Philip Morris International, která působí i v České republice, hodlá v říjnu uzavřít svůj výrobní závod, který se nachází v Nizozemsku. Opatření by se podle firmy mohlo dotknout zhruba 1230 zaměstnanců, což je asi 90 procent pracovní síly v tamním provozu.

Článek

Philips Morris se v Evropě potýká s klesajícím zájmem o tradiční tabákové výrobky.

Závod ve městě Bergen op Zoom na jihovýchodě Nizozemska nedaleko přístavu v Rotterdamu je největší továrnou této skupiny z hlediska výrobní kapacity. Většina cigaret, které se tam vyrábějí, jde na trhy v Evropě a v Japonsku.

Výroba se přesune do jiných továren v Evropě s volnou kapacitou. Plán ještě potřebuje souhlas dozorčí rady společnosti Philip Morris Holland. Firma o něm také bude jednat s podnikovými odbory.

Výrobci tabáku se v Evropě potýkají s klesající poptávkou po cigaretách. Na vině je zdejší ekonomika, která je oslabená krizí, dále vyšší daně na tabákové výrobky i větší povědomí o zdravotních rizicích kouření.

Philip Morris uvedl, že mu objem prodeje za poslední čtyři roky klesl o pětinu. Oživení je prý vysoce nepravděpodobné.

Firma už ve středu uvedla, že letos hodlá ukončit výrobu cigaret v Austrálii a přesunout veškerou výrobu určenou pro australský trh do Jižní Koreje. Jde o reakci na vládní regulační opatření, která omezují exportní příležitosti podniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám