Hlavní obsah

Ideal Automotive na Tachovsku zaměstná šest stovek lidí

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Šest stovek lidí plánuje postupně zaměstnat německá společnost Ideal Automotive u Stříbra na Tachovsku. Firma specializující se na výrobu textilních a plastových dílů pro auta funguje na českém trhu od roku 1999. Nyní chce v tuzemsku vyrábět i komponenty pro kufry automobilů.

Foto: Accolade

Stavba nové haly v průmyslové zóně Panattoni Park Stříbro

Článek

Ideal Automotive působí na Tachovsku v Boru a v průmyslové zóně Panattoni Park Stříbro. Právě plocha u Stříbra by se do letošního podzimu měla rozrůst o novou halu o rozloze 16 tisíc metrů čtverečních.

Pro německého investora ji staví česká skupina Accolade a developer Panattoni Europe. Současná expanze je pro firmu už čtvrtou investicí v Česku během patnácti let.

Park několikanásobně roste

Nová pracovní místa by v regionu navíc nemusela být poslední.

„Pro Panattoni Park Stříbro jsme ve spolupráci se skupinou Accolade dokoupili sousední pozemky a z původních 62 tisíc metrů čtverečních se park téměř zdvojnásobil, protože vedle již připravované expanze Ideal Automotive jsou na velmi dobré cestě jednání o investicích i s několika dalšími společnostmi,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni Europe Česká republika.

Podle Milana Kratiny, managing partnera skupiny Accolade, by se měl Panattoni Park Stříbro rozrůst až na jedenáct budov a rozlohu téměř 300 tisíc metrů čtverečních.

„Na pozemcích sousedících s původním parkem byla dříve připravená stavba šedesátihektarové solární elektrárny, takže jsme museli předělat plány a zajistit smlouvy k pozemkům, o které se zóna rozšíří,“ dodává.

Vysoká nezaměstnanost

„Pro náš region je to skvělá zpráva. Hned po nástupu krize jsme se museli vyrovnat se ztrátou téměř 2000 pracovních míst kvůli odchodu některých společností,“ upozorňuje František Trhlík (KSČM), starosta Kostelce, v jehož katastru se park nachází.

Největší ranou bylo pro Tachovsko ukončení výroby firmy AEES Stříbro v roce 2009. Politici v regionu tehdy vytvořili pracovní skupinu, která se snažila pro případné investory vytvořit příznivější podmínky – například navýšení dotací. Pro firmy je důležité také umístění průmyslové plochy - prakticky hned u sjezdu z dálnice D5 přesně 45 kilometrů od německé hranice.

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD) upozorňuje, že na Stříbrsku je pracovních míst stále nedostatek. „Tachovsko má tradičně nejvyšší nezaměstnanost z okresů Plzeňského kraje. Jen ve Stříbře a jeho okolí hledá zaměstnání kolem tisíce lidí,“ říká Grüner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám