Hlavní obsah

Ministr průmyslu žádá po vládě miliardu na útlum Dolu Paskov

ČTK, tov

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje vládě, aby schválila poskytnutí státní podpory těžební společnosti OKD na náklady související s útlumem Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Na tiskové konferenci ve Staříči na Frýdecko-Místecku to v úterý řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku

Článek

Podmínkou Mládka je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016 a že podporu schválí Evropská komise. Následné náklady na útlum a odstupné by nesl stát, činily by 1,1 miliardy korun.

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014.

Stát by platil stejně

"Státní náklady na tuto investici do postupného utlumení těžby budou činit 1,1 miliardy korun a ve srovnání s očekávanými výpadky na daních, pojištění a výnosech z těžby, jež by nastaly v případě uzavření dolu firmy OKD v roce 2014, jsou nákladově téměř neutrální," uvedl Mládek.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Mládek

V případě ukončení těžby k 31. prosinci 2014 by přímý výpadek příjmu veřejných rozpočtů při zohlednění daní z příjmu, sociálního a zdravotního pojištění a úhrad z vydobytých nerostů představoval asi miliardu korun, odhaduje studie společnosti PwC.

Variantou, kterou ministr Mládek prý osobně preferoval, byl odkup za jednu korunu a provozování Paskova státem, dohodnuté řešení má ale podle něj lepší šance projít v Bruselu.

Prodloužení zaměstnaneckých úvazků na Dole Paskov se v příštích letech týká v průměru 1800 lidí. Návrh ministerstva podle Mládka souvisí s úsilím zabránit skokovému nárůstu počtu lidí bez práce v Moravskoslezském kraji.

Snazší předčasný důchod pro horníky

Desítky horníků už se z Paskova přesunuly na jiné šachty na Karvinsku. Odboráři i zástupci OKD už dříve řekli, že doufají, že se z Paskova na Karvinsko podaří přesunout většinu horníků.

Z návrhu ministerstva vyplývá, že vláda získá další dva roky na to, aby komplexem opatření napomohla tvorbě nových pracovních míst. Patří k nim například státem hrazené programy na rekvalifikaci, různá prorůstová opatření nebo získání zahraničních investorů.

Příští týden se na návštěvu Dolu Paskov chystá i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Ta navrhuje, aby se pro horníky zmírnily podmínky pro odchod do předčasného důchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám