Hlavní obsah

Česká ekonomika roste pomaleji, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí rostla mírně pomaleji, než byl dosavadní odhad. Hrubý domácí produkt meziročně stoupl o 1,2 procenta, očekávání bylo o desetinu procentního bodu vyšší. Proti předchozím třem měsícům se HDP zvýšil o 1,8 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR.

Článek

Za celý loňský rok ekonomika klesla o 0,9 procenta, což je potvrzení předchozího odhadu. Zpřesněné informace v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Podle předchozího odhadu z 6. března v posledním loňském čtvrtletí HDP meziročně stoupl o 1,3 procenta a mezičtvrtletně o 1,9 procenta.

Minulý odhad výrazně zlepšil původně uváděné výsledky, analytici ale tehdy upozornili, že překvapivě dobrý výsledek je zkreslen jednorázovými položkami, jako bylo předzásobení tabákovými výrobky před letošním zvýšením spotřebních daní.

Po stagnaci poptávky v první polovině roku ji ve druhém pololetí podpořil růst výdajů domácností i vládních institucí. Domácnosti zaplatily loni meziročně více zejména za bydlení včetně energií, dopravu a dopravní prostředky, odívání, telekomunikace a za pojištění.

Poklesly naopak výdaje hlavně za potraviny, rekreace a nábytek.

Reklama

Výběr článků

Načítám