Hlavní obsah

ČNB bude dál odhodlaně intervenovat a tisknout peníze

• Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek opět rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR přinejmenším do začátku roku 2015, což znamená odhodlání pumpovat do ekonomiky další peníze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Oznámil to na tiskové  konferenci guvernér ČNB Miroslav Singer.

Oslabení koruny se podle Singera promítá do vývoje cen v souladu s prognózou ČNB, když meziroční inflace byla v lednu i v únoru mírně kladná.

"Opakovaně se potvrzuje, že listopadové rozhodnutí o zahájení devizových intervencí významně přispělo k odvrácení deflace," uvedl guvernér.

Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni již téměř rok a půl. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta. K devizovým intervencím kvůli hrozbě deflace přistoupila rada loni 7. listopadu.

Bankovní rada ve zveřejněném rozhodnutí zopakovala, že uvedený závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit přílišnému posílení koruny pod úroveň 27 koruny za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn.

Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Rizika ohrožující odhadovaný vývoj jsou pak podle ČNB mírně protiinflační. Hlavním rizikem je velmi utlumený vývoj mezd v podnikatelské sféře na konci loňského roku. Dalším je pak vývoj cen v eurozóně. "Toto vychýlení ovšem není natolik silné, aby vedlo bankovní radu k úvahám o změně charakteru kurzového závazku," uvedl Singer.

Kontroverzní rozhodnutí

"Makroekonomická data se sice vyvíjejí lépe, než se čekalo, ale za prvé jsou výrazně ovlivněna jednorázovými vlivy a za druhé inflace zůstává velmi nízko, takže změna v postoji měnové politiky by v tuto chvíli nedávala mnoho smyslu," uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Její krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Oba mimo jiné uvedli, že deflace české ekonomice nehrozí.

Reklama

Související články

Guvernér ČNB Singer loni vydělal 3,5 miliónu

Guvernér České národní banky Miroslav Singer si loni ve funkci vydělal 3,47 miliónu korun čistého, což je o 224 tisíc méně než o rok dříve. Důvodem poklesu je...

Výběr článků

Načítám