Hlavní obsah

Rusové kvůli sankcím oživují plán vlastní varianty karet Visa a MasterCard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko oživilo plány na rozvoj vlastního platebního kartového systému, aby snížilo svou závislosti na společnostech Visa a MasterCard. Sdělil to dnes podle agentury Reuters ruský ministr financí poté, co obě tyto velké karetní společnosti po uvalení amerických sankcí vůči některým ruským činitelům a bankovním institucím pozastavily své služby.

Foto: Profimedia.cz

Visa a MasterCard přestaly klientům ruské banky Rossija poskytovat služby pro platební transakce.

Článek

"Omezení plateb ze strany Visa a MasterCard vůči jedné bance nás donutilo začít velmi vážně uvažovat, jak se můžeme sami zabezpečit před tímto druhem případů," prohlásil podle Reuters Anton Siluanov rozhovoru v ruských médiích.

Zmínil se přitom o "záložním" národním platebním systému, který by fungoval pouze na ruském území. Ministerstvo financí a ruské banky podle něj připravují návrhy, které budou v blízké budoucnosti uskutečněny.

"Domníváme se nicméně, že není vážný důvod říkat, že bychom měli opustit stávající systémy, obzvláště Visa a MasterCard, souběžně se ale budeme chtít víc soustředit na vytvoření našeho vlastního systému vypořádání," citoval ministra Reuters.

Na sankčním seznamu ohlášeném minulý čtvrtek Spojenými státy kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu se ocitla ruské banka Rossija. Visa a MasterCard pak přestaly jejím klientům poskytovat služby pro platební transakce.

Na stejný problém mohli narazit i klienti jiných bank, jejichž akcionářů - nikoli ale samotných bank - se restrikce týkají. Visa a MasterCard poskytování svých služeb v těchto případech obnovily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám