Hlavní obsah

Zeman se pustil do šéfa ČNB: Brání se euru, aby nepřišel o pravomoci

Praha

Prezident Miloš Zeman tvrdí, že za zdráhavým přístupem České národní banky (ČNB) k přijetí eura nejsou ekonomické argumenty, nýbrž strach ze ztráty kompetencí, jež by přešly na Evropskou centrální banku (ECB). O své pravomoci se podle hlavy státu strachuje i guvernér ČNB Miroslav Singer.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman své přesvědčení vyslovil v rozhovoru pro nevládní instituci Evropské hodnoty. Řekl, že by do bankovní rady ČNB, jež je v současnosti spíše proti euru, jmenoval ekonomy, kteří jsou společné evropské měně nakloněni.

„Se vstupem do eurozóny ztratí ČNB velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky. Už jste někdy viděl instituci, která by se dobrovolně vzdávala svých kompetencí?“ prohlásil Zeman k rezervovanému postoji ČNB k přistoupení k eurozóně.

„Skutečný boj ČNB a pana Singera není bojem podloženým ekonomickými argumenty. Je to boj za uchování, nebo alespoň co největší prodloužení kompetencí národní banky. A to i jeho osobně,“ dodal.

Referendum je podle prezidenta zbytečné

Zeman, který je zastáncem co nejrychlejšího přijetí eura, má také za zbytečné, aby se k této otázce konalo referendum.

„To referendum už bylo, protože bylo referendum o vstupu do Evropské unie. Součástí vstupu byl závazek, že bez specifikace termínu přijmeme euro. A protože v referendu bylo asi 70 procent občanů pro vstup do Evropské unie, opakovat referendum k jedné a téže otázce je zbytečné,” míní Zeman.

Podle Singera není kam spěchat

Singer dlouhodobě zastává názor, že diskuse o vstupu do eurozóny bude aktuální tehdy, až si její členské státy samy ujasní, jakými pravidly se budou řídit. Upozorňuje na to, že dosavadní pravidla se často neplní a porušují. Na euro podle něj zatím není připravena ani česká ekonomika.

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Podmínkou pro přijetí eura je udržení deficitu veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP), veřejný dluh pod 60 procenty HDP nebo nízká inflace. Mezi další kritéria patří stabilita dlouhodobých úrokových sazeb a stabilita měnového kurzu.

Česká republika nyní sice nesplňuje všechna kritéria k přijetí jednotné evropské měny, je na tom ale lépe než řada zemí 17členné eurozóny. Podle dřívějšího vyjádření stálého předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye je debata o vstupu ČR do eurozóny výsostně českým rozhodnutím, které ovšem není „problémem dneška“.

Reklama

Výběr článků

Načítám