Hlavní obsah

Byty poprvé po mnoha letech zdražují

Kupní ceny bytů po čtyřletém propadu ve druhém čtvrtletí 2013 poprvé mírně vzrostly, meziročně o půl procenta. V Praze byty zdražily v průměru o tři procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Statistika sleduje prodej bytů fyzickými osobami, tedy například starších bytů na sídlištích.

Článek

Informovala o tom ve středu analytička Českého statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíra Dubská.

"Za konjunktury od konce roku 2006 do konce roku 2008 rostly kupní ceny bytů každé čtvrtletí meziročně dvojciferně. V průměru za celou ČR o 23,1 procenta, v Praze o více než pětinu (21,1 procenta) a v regionech o téměř čtvrtinu (24,1 procenta)," upřesnila Dubská.

Za krize se však kupní ceny podle ČSÚ jen v roce 2009 propadly meziročně o 12,3 procenta. V roce 2010 klesly o dalších 4,5 procenta a pokles pokračoval i v letech 2011 (-0,3 procenta) a 2012 (-1,2 procenta).

Týká se to hlavně starších bytů

ČSÚ data o kupních cenách shromažďuje z daňových přiznání v dani z převodu nemovitostí. Ve statistice tak figurují pouze obchody mezi fyzickými osobami týkající se především starších staveb. Neprojeví se do ní ani prodeje od právnických firem, tedy například přímo od developera, ani privatizace obecních bytů.

V posledních dvou čtvrtletích podle Dubské rostou též nabídkové ceny, tedy ty, které prodejci a developeři uvádí ve svých cenících. Ty se však ve většině případů od konečných prodejních cen liší. Konečná cena bývá ve většině případů nižší, než je původní představa prodejců.

Reklama

Výběr článků

Načítám