Hlavní obsah

Babiš chce od ČEZ větší dividendy, akcie prudce rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí chce, aby energetická firma ČEZ vyplatila akcionářům celý loňský zisk. Stát by tak získal o deset miliard víc než loni. Místo 40 korun by tak ČEZ vyplácel dividendu 65 korun, nejvíc v historii.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by rád získal deset miliard korun navíc od největší tuzemské energetické společnosti ČEZ. Žádá, aby akcionářům vyplatila celý loňský zisk. V pondělí to uvedly Hospodářské noviny (HN).

Čistý zisk ČEZ loni činil 35,2 miliardy korun. Stát by tak získal zhruba 25 miliard korun, o deset miliard více než loni.

"Ministerstvo financí drží 375 516 885 akcií společnosti ČEZ, což je 69,8 procenta. Jako majoritní akcionář tedy může prosadit změnu dividendové politiky,“ řekl Novinkám hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

„Nicméně stále zůstává nedořešená otázka investic do výrobních kapacit, třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Temelín, případně jiné investice a jejich financování. Proto by dividendová politika společnosti ČEZ měla být ideálně určena v souladu s energetickou koncepcí České republiky. Na schválení její aktualizace se ale stále ještě čeká,“ dodal Marek.

ČEZ si v uplynulých letech ze zisku vždy ponechával 40 až 45 procent. To by mělo podle Babiše skončit.

Investice ČEZ nebyly efektivní, tvrdí ministr

"Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZ a firmě se její investiční politika vyplácela," řekl HN Babiš. O záměru ministra bude jednat vládní koalice.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže o dividendách rozhodují akcionáři, firma nemůže Babišův záměr komentovat.

ČEZ loni vyplatil 40 korun na akcii, v případě uskutečnění Babišova plánu by to bylo 65 korun, nejvíce v historii společnosti. Podle analytiků by to také znamenalo růst ceny akcií ČEZ na pražské burze o desítky korun. V pondělí ráno po otevření burzy už zaznamenaly téměř pětiprocentní růst a obchodovaly se za 568 korun.

Ke schválení dividendové politiky je podle obchodního zákoníku potřeba souhlas prosté většiny akcionářů přítomných na valné hromadě.

Reklama

Výběr článků

Načítám