Hlavní obsah

Kyjev čeká, že ruský plyn bude o třetinu dražší

Kyjev očekává, že ve druhém čtvrtletí bude platit Rusku 386 až 387 dolarů za tisíc kubických metrů zemního plynu. Je to zhruba o 120 dolarů více než nyní. Prohlásil to v neděli ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan. Odvolal se přitom podle agentury Reuters na dohodu s Ruskem, kterou Kreml nedávno vypověděl.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zásobníky plynu u ukrajinské vesnice Mryn

Článek

Rusko v prosinci souhlasilo se snížením ceny plynu pro Ukrajinu o zhruba třetinu na 268,50 USD za 1000 krychlových metrů plynu, a to k letošnímu lednu. Dohoda počítala s tím, že cena se bude čtvrtletně upravovat. Prodan už dřív tento měsíc řekl, že ruský monopolní vývozce plynu Gazprom pravděpodobně cenu zvýší na 368,50 dolaru za tisíc kubíků. Nedělní odhady na druhé čtvrtletí jsou o něco vyšší. Odvíjejí se ale od jiné, dřívější dohody s Ruskem.

"Cena nebyla pevně stanovena, pravděpodobně to ale bude mezi 386 a 387 dolary na 1000 kubických metrů, když se vezme v úvahu charkovské ujednání," sdělil podle Reuters ministr.

Ukrajina v rámci charkovské dohody z roku 2010 "vyměnila" slevu na ruský plyn za prodloužení ruského pronájmu vojenské základny v krymském Sevastopolu. Krymský poloostrov Rusko tento týden formálně anektovalo. Ruský premiér Dmitrij Medveděv v pátek řekl, že charkovská dohoda přestane být platná, což Rusku dává právo domáhat se vrácení peněz od Ukrajiny soudní cestou, napsal Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám