Hlavní obsah

Kvalita pohonných hmot se v únoru zhoršila, zjistila inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zaměstnanci České obchodní inspekce (ČOI) prověřili za únor 238 vzorků pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic, z nichž nevyhovělo normám osm z nich. Podíl nevyhovujících vzorků tak stoupl na 3,4 procenta z lednových 2,3 procenta, sdělil mluvčí ČOI Jan Rotbauer.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Laboratorní testy odhalily závady jakosti u pěti vzorků motorové nafty, dvou vzorků LPG pro pohon a jednoho vzorku směsného paliva. „Nejčastější závadou u nafty byl bod vzplanutí, a to až o 22,5 °C nižší, než stanoví příslušná norma,“ informoval Rotbauer.

Dva vzorky LPG obsahovaly nadlimitní obsah síry a u jednoho vzorku směsného paliva byl zjištěn obsah metylesterů mastných kyselin pod limitem stanoveným technickým předpisem.

„Se všemi kontrolovanými subjekty se povede správní řízení a po nabytí právní moci se rozhodnutí o pokutě zveřejní na stránkách ČOI,“ dodal Rotbauer.

Ze statistik vyplývá, že na žádné nekvalitní vzorky nepřišli inspektoři v Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám