Hlavní obsah

Makléř Kerviel půjde do vězení za rekordní ztrátu, miliardy ale splácet nemusí

Paříž
Aktualizováno

Francouzský kasační soud ve středu potvrdil trest tří let vězení pro makléře Jérôma Kerviela, který způsobil bance Société Générale škodu skoro pěti miliard eur (134 miliard korun). Nejvyšší soudní instance v zemi ale zároveň zrušila verdikt, podle něhož měl Kerviel zaplatit odškodné rovnající se výši škod způsobených bance.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Bývalý bankéř Société Générale Jerome Kerviel se vězení nevyhne.

Článek

Kerviel nyní po setkání s papežem putuje pěšky do Paříže, vězení se prý vyhýbat nebude. Jeho finanční operace stály Société Générale, která vlastní i českou Komerční banku, zhruba dvouletý zisk.

Zatčen byl v roce 2008. O dva roky později byl odsouzen k pěti letům vězení, z toho ke třem nepodmíněně, a k odškodnění bance v rekordní výši 4,91 miliard eur za škody, které jí riskantními transakcemi způsobil.

Nadřízení ho prý v padělání povzbuzovali

Kerviel nepopírá, že padělal dokumenty a zanášel do počítačů banky neexistující transakce. Tvrdí ale, že to dělal s tichým souhlasem či dokonce s povzbuzením nadřízených. Banka to popírá a slíbila jen, že od něj nebude požadovat celou částku.

Kasační soud nyní zrušil občanskoprávní rozhodnutí o odškodnění. Vrátil tuto záležitost odvolacímu soudu ve Versailles, který rozhodne o výši případného odškodnění.

Sedmatřicetiletý Kerviel nebyl oznámení kasačního soudu přítomen. Je v Itálii, přes kterou pěšky putuje do Paříže poté, co se 19. února krátce setkal v Římě s papežem Františkem. Již dříve ujistil, že pokud soud trest vězení potvrdí, nebude se výkonu trestu vyhýbat a vydá se policii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám