Hlavní obsah

Bulharsko chce kvůli dluhům odebrat licenci dvěma českým firmám

– Sofia • Aktualizováno

Bulharské úřady zahájily kroky k odebrání licence českým distributorům energie ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN, uvedl tamní regulátor. Firmy měly do středy zaplatit bulharské státní energetické společnosti NEK údajný dluh 318 miliónů leva (4,4 miliardy korun).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud by společnosti nezaplatily, stát jim hrozil možným odebráním licence. Firmy ale už dříve uvedly, že nic nedluží. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová sdělila, že ČEZ zatím neobdržel oficiální stanovisko od regulátora a zopakovala, že ČEZ vždy postupoval plně v souladu s bulharskou legislativou a že pro odebrání licence neexistuje žádný důvod.

„Státní komise pro energetickou a vodní regulaci zahájila řízení k odebrání licencí na činnost ,veřejná distribuce elektřiny‘, vydaným společnostem EVN Bulgaria Electricity, ČEZ Electro Bulgaria a Energo-Pro,“ cituje ze sdělení regulačního úřadu DKEVR agentura Reuters.

Všechny tři firmy nyní mají podle regulátora sedm dní na odstranění přestupku a 14 dní na písemné vyjádření. DKEVR bude o této otázce znovu jednat 7. dubna, uvedl server sofiaglobe.com.

Všechny tři firmy jakékoli pochybení popírají a tvrdí, že zadlužená NEK naopak jim nezaplatila peníze, které dlužila za instalace větrné a solární energie.

Situace se opakuje

Mluvčí ČEZ uvedla, že jakmile firma obdrží oficiální stanovisko od regulátora, který jako jediný je oprávněn rozhodovat ve věci licence, provede firma důkladnou právní analýzu a k té se pak vyjádří. „Připomíná nám to však situaci z minulého roku, kdy bylo řízení o odebrání licence zahájeno na základě politického výroku a po čase se ukázalo, že k odebrání licence neexistuje důvod,“ prohlásila.

Upozornila také, že ČEZ již dříve na způsob zahájení procedury odebrání licence podal stížnost k Evropské komisi, protože je v rozporu s národními i evropskými energetickými předpisy, a je připraven se bránit všemi způsoby.

Státní společnost NEK je údajně silně zadlužená. V uplynulém roce měla podle Reuters dluhy za více než dvě miliardy leva (zhruba 28 miliard korun). V bulharských médiích se nedávno objevily zprávy, že firma je před bankrotem.

Odebrání licence by bylo další tvrdou ranou pro zahraniční investory v bulharském energetickém sektoru, které už zasáhlo rozhodnutí tamní socialistické vlády snížit domácnostem účty za elektřinu.

Prokázat vyšší výdaje

Distributoři energií v Bulharsku volali po zvýšení cen, protože jejich příjmy neodpovídají současným nákladům. Šéf energetického úřadu DKEVR Bojan Boev před středečním  rozhodnutím podle serveru novinite.com poznamenal, že pokud distributoři energií prokážou, že se jim výdaje zvýšily, mohly by jít ceny elektřiny nahoru.

ČEZ v Bulharsku obsluhuje zhruba dva milióny klientů z domácností i firem na západě země. Majoritním akcionářem společnosti ČEZ je český stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmě loni klesl o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.

Reklama

Související články

Bulharská prokuratura zahájila kontrolu ČEZ

Bulharská prokuratura ve středu zahájila zevrubnou kontrolu českých energetických společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN. Na tiskové konferenci to...

Výběr článků

Načítám