Hlavní obsah

Ostrava nahradila Brno. Česko vybízí Amazon, ať staví v Mošnově

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Vedení města Ostravy znovu vyzve americkou internetovou obchodní společnost Amazon, ať plánované logistické centrum, které Brno na svém území nechce, postaví v ostravské průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku. Uvedl to ostravský primátor Petr Kajnar, který by se rád s vedením Amazonu brzy sešel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„O přítomnost Amazonu v regionu jsme měli zájem a ten stále trvá. Mošnovská průmyslová zóna má kvalitní infrastrukturu, dopravní spojení včetně letiště a také napojení na železnici. Díky dlouholetým zkušenostem nabízíme společnosti profesionální a předvídatelný přístup,“ uvedl ostravský primátor.

Ostrava mošnovskou průmyslovou zónu vybudovala za téměř 1,5 miliardy korun. V současnosti tam podle primátora je ještě volných zhruba 80 hektarů pozemku. „Dalších 40 hektarů je smluvně zavázáno společností HB Reavis. Ta by ale dneska v krizi byla schopná se těch 40 hektarů i vzdát,“ upřesnil Kajnar.

Železniční koridor tam kraj v současnosti dokončuje, zbývá tam ještě drobná úprava v odvodu vody, ale to jsou podle primátora už jen drobnosti.

„Kritici říkají, že je to výroba, v níž se zaměstnávají spíše nekvalifikovaní zaměstnanci, a není to dvakrát dobře placeno. Nicméně myslím si, že pro lidi je lepší mít nějakou práci než být na úřadu práce,“ podotkl Kajnar.

Ostrava je oficiální nabídkou místo Brna

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD) Právu ve středu řekl, že již v úterý po odmítnutí Brna kontaktoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) s tím, že zájem Ostravy o výstavbu logistického centra v Mošnově stále trvá.

„Kraj již s vedením Amazonu dříve jednal a to preferovalo Brno. Záleží, co nyní bude, když je Brno odmítlo. Ostrava je nyní oficiální nabídkou České republiky pro Amazon,“ zdůraznil hejtman s tím, že práci by v logistickém skladu mohly najít až dva tisíce lidí, což by kraji trpícímu velkou nezaměstnaností velmi pomohlo.

Státní agentura CzechInvest nabízí Amazonu ještě další lokality kromě Ostravy, uvedl ve středu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Jedná se například o lokality v Moravskoslezském, Plzeňském, Zlínském a Jihomoravském kraji. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám