Hlavní obsah

Kalousek zkritizoval Babišovy změny, jsou prý nepřátelské podnikání

Praha

Exministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) se nezdají změny navrhované ministerstvem financí pod vedením Andreje Babiše (ANO) v oblasti daní. Podle Kalouska jsou výrazně nepřátelské k podnikání, protože přinesou vyšší přímou daňovou zátěž.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Současný šéf státní pokladny Andrej Babiš (ANO) ve středu představil některé připravované daňové změny. Mimo jiné oznámil, že ministerstvo odloží realizaci jednoho inkasního místa a od roku 2016 zruší superhrubou mzdu. Uvažuje také o zavedení třetí sazby DPH pro léky a knihy, která by mohla být ve výši deseti procent. [celá zpráva]

„Především je potřeba říct, že to, co zveřejnilo dnes ministerstvo financí, znamená výrazně vyšší daňovou zátěž, než předpokládá platný právní stav,“ uvedl v reakci pro Českou televizi Kalousek.

Podle něho mělo zrušení superhrubé mzdy a zavedení Jednotného inkasního místa začít platit již od začátku příštího roku. Zvýšenou zátěž na přímých odvodech odhadl místopředseda TOP 09 na 20 miliard korun ročně.

Exministr odmítá i navrhovanou třetí sazbu DPH, kterou považuje za nesystémovou. „Já pokládám třetí sazbu za systémově a principiálně špatné opatření,“ podotkl pak k dalšímu návrhu. „Třetí sazba DPH je samozřejmě krok zpět, třetí sazba DPH znamená vyšší administrativní náklady a větší prostor k daňovým únikům,“ řekl také. Podivil se navíc nad tím, proč koaliční strany nenavrhují snížit DPH na potraviny, když její dřívější zvýšení kritizovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám