Hlavní obsah

Nekupujte ruské akcie, přitvrzuje Bílý dům

– Washington
Novinky, pit

Bílý dům doporučil investorům, aby se vyhnuli nákupům ruských akcií. Jde o stupňující se politickou rétoriku v souvislosti s rozhodnutím Moskvy včlenit ukrajinský poloostrov Krym k Rusku. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Barack Obama (vpravo) a mluvčí Bílého domu Jay Carney (vlevo)

Článek

„Pokud bych byl na vašem místě, nyní bych do ruských akcií neinvestoval, jedině že byste je chtěli rychle prodat,“ sdělil s lehkým úsměvem mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Podle Carneye se Spojené státy připravují na další kolo sankcí a jak mluvčí připomněl, bude mít rozhodnutí připojit část Ukrajiny pro ruskou ekonomiku dlouhodobě negativní dopad. „Rusové ponesou také následky v důsledku sankcí, které jsme na ně už uvalili společně s Evropskou unií,“ doplnil.

Spojené státy a EU uvalily po víkendovém referendu o samostatnosti Krymu na představitele Ruska a krymské vlády sankce. Za vinu jim kladou porušení územní celistvosti Ukrajiny. Většina ze dvou miliónů obyvatel poloostrova omývaného Černým mořem jsou nicméně etničtí Rusové.

Ruský akciový trh na začátku týdne zastavil propad a v úterý přidal dvě procenta. Růst vykázal i ruský rubl poté, co ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Moskva nebude usilovat o další dělení Ukrajiny.

Investoři zaregistrovali, že původní sankce nesměřovaly proti ruským společnostem. Bílý dům dal ale najevo, že další kolo sankcí by mohlo zasáhnout i podnikovou sféru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám