Hlavní obsah

Babiš odvolal šéfa Státní tiskárny cenin, vadilo mu rozdávané zlato

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvolal v úterý generálního ředitele Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka. Vadily mu věcné dary, které ředitel rozdával, sdělil mluvčí resortu Marek Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„S panem ředitelem Bulíčkem jsme se rozcházeli v pohledu na efektivitu a hospodárnost v oblasti věcných darů,“ uvedl ke svému rozhodnutí Babiš.

Na uvolněné místo bude vypsáno výběrové řízení. Do jeho ukončení byla řízením státního podniku pověřena dosavadní zástupkyně generálního ředitele Olga Dudková.

Jak před nedávnem uvedly Lidové noviny (LN), tiskárna v posledních letech rozdala desetigramové zlaté slitky, tzv. zlatíčka, za 4,677 miliónu korun. Seznam lidí, které tiskárna zlatými slitky obdarovala, neexistuje, uvedl minulý týden Bulíček.

Podle něj vedoucí jednotlivých oddělení požádali o vydání určitého počtu takzvaných zlatíček a pak s nimi naložili podle svého uvážení. Zákon státnímu podniku nenařizuje, aby evidoval konkrétní příjemce těchto dárků.

Státní podnik se proti kritice v souvislosti s rozdáváním „zlatíček“ ohradil již před dvěma týdny. O dárcích, které tiskárna rozdala, již dříve informoval server ihned.cz. Zlato prý dostal například i tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, jeho první náměstek Ladislav Minčič nebo šéf celníků Pavel Novotný.

Zákon se podle tiskárny neporušuje

Státní tiskárna cenin uvedla, že poskytování reklamních předmětů a darů je pro firmu jejím téměř jediným marketingovým nástrojem a děje se tak v souladu se zákony. Za kritikou viděla privátní konkurenci.

Státní tiskárna cenin se kromě tisku bankovek stará také o tisk akcií či osobních průkazů. Firma zaměstnává 530 lidí ve třech výrobních závodech. Její roční tržby dosahují 1,74 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám