Hlavní obsah

Táborská zoo dál hledá kupce

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Zadlužená Zoologická zahrada Tábor Větrovy dál hledá kupce akcií. Poté co neuspěla u Jihočeského kraje a města Tábor jedná prý se dvěma společnostmi, které provozují zoo v Německu a v Polsku. Uvedl to generální ředitel táborské zoo Libor Hrubý.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Šéf táborské zoo Libor Hrubý

Článek

„V současné době už je dražební vyhláška na prodej stoprocentního podílu akcií Zoologické zahrady Tábor Větrovy. Víme o dvou potenciálních zájemcích ze zahraničí, ale nebudu je zatím jmenovat,“ sdělil Hrubý s tím, že se ukáže, jestli tito zájemci, nebo někdo další akcie koupí.

„V případě, že dojde k úspěšnému prodeji, pak budou všechny závazky naší společnosti zaplaceny. Vyvolávací cena zahrady je 65 miliónů korun,“ doplnil Hrubý, podle něhož není v současné době zoologická zahrada předlužená. Zároveň však neupřesnil, jaké výše dluhy dosahují.

Generální ředitel také nedokázal upřesnit, jak dlouho může vedení zahrady udržet provoz za této situace. „Kdyby skutečně došlo k tomu, že by se nic neprodalo, nic nevyšlo a tak dále, tak bychom museli skutečně zoologickou zahradu uzavřít, lidi propustit a zvířata prodat do jiných zoologických zahrad, ne v České republice. Nebo možná část do naší republiky, ale za zákonem daných podmínek,“ reagoval na dotaz Práva Hrubý.

Vniveč by tak přišla práce za desítky miliónů korun. „Rozprodali bychom pozemky a zase bychom postupovali, tak abychom zaplatili závazky,“ dodal Hrubý. Za problémy zoologické zahrady jsou podle něho především pochybení stavebního úřadu i postup některých táborských politiků.

Zrušené stíhání ředitele

Státní zástupce také v pondělí zrušil trestní stíhání Hrubého a jeho 60letého kolegy z právnické firmy ze zvlášť závažného zločinu podvodu a staršího i ze zpronevěry.

„Státní zástupce rozhodl na základě námi podaných stížností proti tomuto stíhání,“ ozřejmil Hrubý s tím, že se svým kolegou podali také na Generální inspekci bezpečnostních sborů oznámení pro podezření ze spáchání zneužití pravomoci úřední osoby a dále přečinu poškození cizích práv.

Policisté původně vinili Hrubého i jeho právnického kolegu z toho, že vylákali od několika lidí částku za asi 30 miliónů korun, přičemž prý peníze použili pro svoji potřebu.

Pro policisty se, ale podle vyjádření jihočeského policejního mluvčího Jiřího Matznera, zrušením tohoto obvinění mnoho nemění.

„Na četné dotazy médií můžeme potvrdit informaci, že státní zástupce zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání dvou táborských právníků podezřelých z podvodného jednání a zpronevěry. Jde však v tomto případě pouze o jeden dílčí úkon trestního řízení. Vyšetřování, respektive trestní řízení zastaveno nebylo a pokračuje. Policistům se přihlásili další poškození a kriminalisté tak mají k dispozici a k prověření nové podrobnosti o možných podvodných aktivitách obou mužů,“ poznamenal Matzner.

Reklama

Výběr článků

Načítám