Hlavní obsah

Evropský mechanismus ESM neodporuje německé ústavě, prohlásil soud

Berlín

Německý ústavní soud dal zelenou evropskému záchrannému mechanismu ESM a fiskálnímu paktu. Podle jeho rozhodnutí neodporují německé ústavě. Soud tak s konečnou platností zamítl všechny stížnosti podané proti oběma nástrojům, které mají pomoci státům eurozóny postiženým hospodářskou krizí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Německo je největším přispěvatelem ESM, do záchranného fondu poskytuje garance ve výši 190 miliard eur (5,2 biliónu korun).

Stálý záchranný mechanismus ESM, který disponuje celkem 700 miliardami eur (zhruba 19,2 biliónu korun), slouží pro poskytování pomoci státům eurozóny, které se dostaly do problémů se splácením svých závazků.

Z peněz ESM se financují například půjčky ohroženým zemím nebo nákup jejich státních dluhopisů za nižší úrok, než jakého by dosáhly na mezinárodním trhu. Fiskální pakt pak představuje závazek evropských států hospodařit tak, aby nevytvářely nové dluhy.

Oba nástroje napadla u německého ústavního soudu různorodá skupina kritiků, mezi nimiž byli poslanec vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Peter Gauweiler, skupina poslanců postkomunistické Levice a někteří profesoři ekonomie. Podle stížností, kterých se sešlo přes 37 000, oba nástroje omezují ústavou zaručené právo německého Spolkového sněmu na rozhodování o využití veřejných prostředků.

Ústavní soud v úterý všechny stížnosti zamítl. „Výsledek je jednoznačný,“ řekl předseda ústavního soudu Andreas Vosskuhle s tím, že podle názoru soudu nejsou práva Spolkového sněmu nijak krácena.

Reklama

Související články

Lídři EU pokročili k bankovní unii

Summit Evropské unie v noci na pátek politicky podpořil dohodu o mechanismu na podporu krachujících bank v eurozóně (SRM), který je klíčovou součástí bankovní...

Výběr článků

Načítám