Hlavní obsah

OECD nemění odhad tempa růstu české ekonomiky

Praha
Aktualizováno

Stejně jako ve svém listopadovém odhadu očekává Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) i v letošním roce růst české ekonomiky o 1,1 procenta. Příští rok by tempo mělo činit 2,3 procenta. Vyplývá to z březnového hospodářského výhledu tohoto seskupení.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Generální sekretář OECD Ángel Gurría

Článek

Odhad OECD patří k těm pesimističtějším. Česká národní banka v únorové prognóze čeká letos růst hrubého domácího produktu o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Ministerstvo financí pak letošní očekává růst o 1,4 procenta. Pro rok 2015 MF počítá s růstem ekonomiky o dvě procenta. Podle Evropské komise by měl letos HDP vzrůst o 1,8 procenta, v roce příštím o 2,2 procenta.

OECD doporučuje Česku ve výhledu zajistit udržitelnost veřejných rozpočtů, a to zvyšováním skutečného věku odchodu do důchodu. Zároveň by vláda měla zajišťovat valorizaci důchodů a zvážit možnost diverzifikovat zdroje příjmů důchodců.

Sobotka uvedl, že věk odchodu do důchodu by se neměl zvyšovat. „Máme totiž poruchy na trhu práce, starší lidé mají problém najít zaměstnání," upozornil. Zároveň dodal, že vláda plánuje podpořit spoření na důchod ve třetím pilíři důchodového systému a zároveň bude hledat cestu, jak ukončit fungování pilíře druhého.

Návrh na rozpočtovou radu

Organizace rovněž doporučuje ustavit nezávislou rozpočtovou radu s velkými pravomocemi. K dalším doporučením patří rovněž soustředit správu a řízení zbývajících podniků v majetku státu do jednoho orgánu, nebo zprivatizovat některé státní podniky a činnosti, které se týkají podnikání.

Zaměstnavatelé by v ČR měli být podle OECD motivováni ke školení mladých pracovníků bez praxe pomocí daňové podpory nebo pomocí snížení odvodů na sociální pojištění.

Udržet oživení a zvýšit růst

„Mnohá doporučení jsou ve shodě s programem vlády. Ať již jde o boj s korupcí, posílení transparentnosti nebo zákon a státní službě. Přesto jsou některé body, kde máme rozličný názor. Například jde o zavedení poplatků za studium na vysokých školách,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na konferenci s generálním tajemníkem OECD Ángelem Gurríou, který je na návštěvě Česka.

Zpráva OECD uvádí, že nejvýznamnějším úkolem makroekonomické politiky je udržet začínající oživení a zvýšit potenciální růst. Rizikem ekonomického oživení je podle OECD vývoj na zahraničních trzích, jako jsou Německo a další země eurozóny. Další obavou je možnost opětovného propuknutí finančních turbulencí v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám