Hlavní obsah

Ukrajina splatila část dluhu za dodávky ruského plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina splatila část dluhu za únorový dovoz ruského plynu a má dostatek zásob této suroviny i na letní období. Novinářům to v neděli řekl ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan. Kyjev za únorové dodávky zaplatil ruskému plynárenskému monopolu Gazprom zhruba 90 miliónů dolarů (asi 1,8 miliardy Kč), stále mu ale dluží ještě asi 350 miliónů dolarů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zásobníky plynu u ukrajinské vesnice Mryn

Článek

Podle ministra dluží Ukrajina ještě za loňské dodávky plynu asi 1,5 miliardy dolarů.

Splátkový kalendář pro úhradu těchto závazků bude podle agentury Reuters vypracován, jakmile se vláda dohodne o půjčce s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Ten výměnou za pomoc požaduje reformu energetického sektoru.

Gazprom odhadl dluh Ukrajiny na 1,8 miliardy dolarů. Minulý týden sdělil, že by Ukrajina měla použít finanční pomoc slíbenou od západních zemí na uhrazení dluhů za plyn.

Gazprom, který má monopol na vývoz plynu z Ruska, na začátku měsíce také naznačil, že by mohl vypuknout nový konflikt kvůli platbám a dodávkám plynu, podobný sporům v letech 2006 a 2009, kdy byly zastaveny dodávek plynu pro Ukrajinu a evropské spotřebitele. Gazprom však dodal, že nemá zájem takové spory obnovovat.

Prodan popřel, že by mohl znovu vzniknout podobný konflikt. "Do této chvíle jsme neobdrželi žádná prohlášení podobné povahy.„

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám