Hlavní obsah

Do Prahy opět přiletěl obří Airbus, poprvé na pravidelné lince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pražské ruzyňské letiště v pátek opět přiletěl obří Airbus A380. Jde celkem o třetí návštěvu tohoto největšího stroje pro přepravu cestujících v Praze, poprvé dnes ale přiletěl na pravidelné lince s cestujícími.

Do Prahy opět přiletěl obří Airbus, poprvé na pravidelné linceVideo: Novinky

 
Článek

Vůbec poprvé obří letoun v Praze přistál v říjnu 2011 v rámci oslav 45. výročí působení německých aerolinek Lufthansa v Česku.

"Tenkrát šlo o předváděcí let bez cestujících," uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková.

Dnešní nasazení Airbusu na let mezi Soulem a Prahou je komerční akcí aerolinek Korean Air, které tuto linku provozují čtyřikrát týdně mnohem menším Airbusem 330-200. Posledním případem, kdy A380 navštívil Prahu, byla mimořádná situace předloni v listopadu, kdy letoun společnosti Emirates mimořádně přistál kvůli zdravotním potížím jedné z cestujících.

Foto: Petr Horník, Právo

Přistání letadla Airbus A380 společnosti Korean Air na letišti Václava Havla.

Pražské letiště sice v současnosti takto velké stroje odbavovat může, přílet letadel velikosti Airbusu A380 ale znamená, že na okolních stojánkách nemohou být odbavovány další lety, což pochopitelně komplikuje provoz, uvedla Janoušková.

Bezproblémové odbavování vyřeší až přestavba příletové stojánky, na kterou letiště nedávno vypsalo výběrové řízení a jež vyjde na zhruba 138 miliónů korun.

Přes 400 cestujících

Pokud se vše uskuteční podle plánu a nevyskytnou se při výběrovém řízení komplikace, mohla by přestavba být hotová v roce 2015, dodala mluvčí.

Čtyřmotorový A380 korejských aerolinií má kapacitu 407 sedadel ve třech třídách. Na první palubě je umístěno 12 sedadel první třídy a 301 míst v ekonomické třídě. Na druhé palubě je pak 94 sedaček byznys třídy. Letoun je dlouhý 73 metrů, rozpětí křídel má 80 metrů a pojme při jiném rozložení sedadel až 880 cestujících. V luxusní verzi letadla mají cestující k dispozici vlastní postel, bar, společenskou místnost nebo tělocvičnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám