Hlavní obsah

Krize na Krymu posílá ruské akcie k zemi

Moskva

Obavy investorů kvůli tomu, že nedělní referendum na Krymu přivodí sankce Západu, způsobily další propad ruských akcií. Index moskevské burzy se tak dostal do více než pětiprocentní ztráty a je na svém pětiletém minimu.

Foto: Profimedia.cz

Index moskevské burzy MICEX v pátek ztrácel více než pět procent.

Článek

V neděli budou obyvatelé Krymu hlasovat o připojení poloostrova k Rusku. Výsledky referenda však Ukrajina, Evropská unie a Spojené státy nehodlají uznat. Investoři mají za to, že v případě odtržení Krymu od Ukrajiny podkopou sankce Západu už tak oslabující ruskou ekonomiku.

„Čím hlouběji padá trh, tím více lidí prodává,“ řekl agentuře Reuters jeden z moskevských obchodníků. „Vládnou obavy, že americké fondy budou kvůli sankcím nuceny prodávat. Lidé mají strach, že USA zavedou přísné sankce, které poškodí ekonomiku a odstřihnou Rusko od mezinárodních trhů.“

Index MICEX kolem poledne místního času (9.00 SEČ) ztrácel asi 5,2 procenta na zhruba 1188 bodů. Sestoupil tak na minimum od října 2009. Dolarový index RTS klesl o pět procent na 1023 bodů, nejníže od srpna 2009. Od počátku března indexy ztrácejí už zhruba 18 procent.

Sankce proti Rusku chystá rovněž Evropská unie. Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu prohlásila, že pokud bude Rusko nadále destabilizovat situaci na Ukrajině, mohou jej čekat obrovské politické a ekonomické škody.

Centrální banka podpořila padající rubl

Už na začátku března ruská centrální banka v souvislosti s propadem rublu na rekordní minima k euru a dolaru zvedla klíčovou úrokovou sazbu z 5,5 na sedm procent. Navíc v rámci podpory kurzu rublu prodala až deset miliard dolarů (zhruba 200 miliard korun), což odpovídá přibližně dvěma procentům jejích zlatých a devizových rezerv.

„Současná krize na Ukrajině může nahrávat spekulantům ochotným sázet na ruskou měnu,“ uvedl analytik Jan Macek ze společnosti Swiss Life Select s tím, že rubl za poslední tři měsíce ztratil téměř 13 procent ze své hodnoty.

„Fakticky lze tedy čekat částečné prohloubení sporů mezi Západem a Ruskem, omezení vojenské spolupráce, částečné omezení diplomatických vztahů, v nejhorším případě dílčí obchodní restrikce, proti nimž se však staví obchodníci na obou stranách,“ sdělil Macek.

Po vyřešení situace však ruská měna podle Macka pravděpodobně vystoupá zpět k hodnotám ze závěru loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám