Hlavní obsah

Mírná zima poslala stavebnictví do plusu

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Tuzemská stavební výroba přidala meziročně pět procent, a rostla tak nejrychleji za poslední téměř tři roky. Jde o druhý nárůst v řadě, v prosinci stoupla o 3,6 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Meziměsíčně však byla lednová stavební produkce po očištění od sezónních vlivů o 1,5 procenta nižší. Pokud jde o statistiky, stavební úřady vydaly meziročně o 27,3 procenta stavebních povolení méně – jejich orientační hodnota vzrostla o téměř 22 procent. Zahájeno bylo meziročně o 32,6 procenta bytů více, dokončeno jich bylo o skoro 24 procent méně.

Jak připomněl analytik Petr Dufek z ČSOB, meziročnímu růstu stavebnictví pomohla velmi mírná zima a nízká srovnávací základna z loňského roku. „I tak se dá říct, že se situace ve stavebnictví po pěti letech začíná pozvolna stabilizovat,“ dodal Dufek s tím, že dosavadní propad bude stavebnictví dohánět jen těžko.

Podobně se vyjádřil i Tomáš Bašta ze společnosti PwC ČR, který se domnívá, že stavebnictví už pravděpodobně narazilo na dno – a jeho cesta vzhůru bude velmi dlouhá.

„Firmy ani stát se zatím stále nepouštějí do výraznějších investičních projektů a bez nich se růst nenastartuje,“ uvedl Bašta. Dobrou zprávou je podle něj alespoň rozjezd bytové výstavby, přestože statistiky vycházejí opět z velmi nízké srovnávací základny loňského ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám