Hlavní obsah

Průmysl v lednu dál rostl, oproti prosinci ale přibrzdil

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tuzemský průmyslu v lednu zpomalil růst. Průmyslová výroba stoupla v porovnání se stejným měsícem loňského roku o 5,5 procenta, v prosinci růst nicméně činil 9,3 procenta. Hlavním tahounem průmyslu zůstává produkce motorových vozidel. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Ve srovnání s prosincem pak průmyslová výroba v lednu poklesla o 0,5 procenta.

Hodnota nových zakázek vzrostla o 12,6 procenta. Jak připomněl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, podnikům pomohla zejména poptávka ze zahraničí, kde zakázky meziročně vzrostly o více než 20 procent. Situace v průmyslu se začala zlepšovat zhruba od poloviny loňského roku, připomněl Novák.

Podle očekávání se dařilo především automobilkám, jejichž výroba vzrostla o 15 procent. Slabší byla naopak produkce energetiky a těžební průmysl. „Až obdivuhodně vypadají nové zakázky u automobilek, které jsou více než 25 procent nad úrovní loňského ledna,“ sdělil analytik Petr Dufek z ČSOB.

„Vzhledem k nárůstu nových zakázek, především těch zahraničních, zůstává výhled na další měsíce velmi optimistický,“ uvedl Novák s tím, že slabá koruna by přitom měla dále pomáhat především proexportně orientovaným podnikům.

Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin by oživení v českém průmyslu mělo pokračovat i v průběhu roku. „Průmysl by tak měl být opět tahounem oživení české ekonomiky,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám