Hlavní obsah

Škodě Auto se loni propadl provozní zisk o více než čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wolfsburg
Aktualizováno

Automobilka Škoda Auto v loňském roce vykázala pokles provozního zisku o 26,7 procenta na 522 miliónů eur (14,3 miliardy korun). Na propadu se podepsal nižší objem prodeje a vývoj směnných kurzů, vyplývá z prohlášení německé skupiny Volkswagen.

Foto: Škoda Auto

Ilustrační foto

Článek

Škodovce se snížily i tržby, konkrétně o 1,1 procenta na 10,32 miliardy eur (282,4 miliardy korun).

Mladoboleslavská automobilka už dříve oznámila, že loni dodala zákazníkům 920 800 aut, tedy o dvě procenta méně než před rokem. Pokles způsobil hlavně slabší výkon v prvním pololetí.

V první polovině roku měl na prodej automobilky negativní dopad přechod na nové modely, zvláště v případě nejprodávanější Octavie, a obtížná situace na mnoha trzích, upozornil Volkswagen. Škoda v roce 2013 představila osm nových nebo přepracovaných modelů.

Ve druhé polovině roku se již podařilo automobilce prodej zvýšit a v prosinci byl dokonce její prodej rekordní. Škoda v roce 2013 představila osm nových nebo přepracovaných modelů.

Výroba Škody loni klesla o 1,2 procenta na 932 000 vozů. Podíl provozního zisku na tržbách klesl na 5,1 procenta z 6,8 procenta v předchozím roce.

Koncern Volkswagen, pod jehož křídla Škoda Auto spadá, už v únoru uvedl, že jeho provozní zisk loni vzrostl o 1,5 procenta na rekordních 11,7 miliardy eur (320,3 miliardy korun). Tržby skupiny se zvýšily o 2,2 procenta na 197 miliard eur, dodávky aut zákazníkům vzrostly o 4,9 procenta na 9,73 miliónu vozů a rovněž byly rekordní.

Nová místa v řádech tisíců, podle Škody spekulace

Pokud by se v závodu v Kvasinách začal vyrábět nový velký terénní vůz a jeho výroba by se zde zajišťovala i pro sesterský Seat, v okolí továrny může vzniknout až 3000 nových pracovních míst u dodavatelů dílů.

„Odhaduji, že díky rozšíření výroby v Kvasinách vytvoří jednotliví dodavatelé až 3000 nových pracovních míst,“ uvedl Milan Kratina, generální ředitel společnosti Accolade, která pro dodavatele škodovky připravila rozšíření průmyslové zóny Rychnov nad Kněžnou.

Kratina však připomněl, že vše samozřejmě bude záležet na definitivním rozhodnutí vedení automobilky Volkswagen, zda se skutečně rozhodne výrobu nového vozu do Kvasin umístit. Rozhodnutí by mělo padnout v pátek 14. března.

Škoda Auto rozšíření Kvasin zatím nepotvrdila a sdělení firmy Accolade o údajném počtu nových míst u dodavatelů závodu označila za spekulace. „S touto firmou nespolupracujeme, jí zveřejněné údaje pokládáme za spekulaci,“ sdělil mluvčí automobilky Jozef Baláž.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám