Hlavní obsah

Temelín by mohla dostavět nová státní firma, zvažuje ministr Mládek

Praha

Dva nové bloky Jaderné elektrárny Temelín by mohla dostavět státní firma namísto polostátní společnosti ČEZ. Zvažuje to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Zprávu přinesly Hospodářské noviny (HN). Aktivity spojené s dostavbou by byly vyděleny do samostatné, čistě státní společnosti. ČEZ by se tím zbavil rizik spojených s investicí.

„Ano, ale v tuto chvíli bych přípravné práce velmi nerad komentoval," řekl Mládek na dotaz, jestli se na případném vyčlenění tendru do takové státní firmy pracuje. Firma by podle něj neměla minoritní akcionáře a nemusela by se bát soudních sporů, ale „potíž je v tom, že namísto garance výkupní ceny tu bude klasická vládní garance“.

Podle zdrojů HN a týdeníku Ekonom je nejpravděpodobnější, že ČEZ nejpozději v červnu ukončí tendr na dostavbu Temelína bez výběru vítěze, potom by prý mohla vzniknout nová státní firma, která by měla za úkol nové bloky postavit. A pak by se vypsala nová soutěž, dodává deník.

Soutěže o dostavbu se nyní účastní americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu předloni v říjnu z tendru vyřadil ČEZ s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Dva nové bloky temelínské elektrárny mají víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba má být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let. Jde o zakázku za několik set miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám