Hlavní obsah

Ruská ekonomika roste nepřijatelně slabě, prohlásil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je současný a očekávaný vývoj ruské ekonomiky nepřijatelně slabý. Hospodářství loni vykázalo nejhorší výkon od recese roku 2009 a i letos podle odhadů zůstane v útlumu.

Foto: Alexei Nikolskiy/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Znovu zdůrazňuji, že nynější růstová tempa, stejně jako ta, která vláda předpovídá, nás nemohou uspokojovat,“ řekl Putin podle agentury Reuters guvernérce centrální banky Elviře Nabiullinové, ministru financí Antonu Siluanovi, svému ekonomickému poradci Andreji Belousovovi a dalším.

Rusko loni překvapil silný hospodářský útlum a jeho ekonomika zpomalila růst na 1,3 procenta z tempa 3,4 procenta v roce 2012. Centrální banka předpovídá pro tento rok růst 1,5 až 1,8 procenta a vláda dvouprocentní růst.

Někteří ekonomové ale odhadují, že v prvním pololetí by ekonomiku v důsledku intervence Ruska do událostí na Ukrajině mohla potkat recese. Loni ekonomický růst oslabilo zpomalení spotřeby a zastavení růstu investic.

Kvůli propadu kurzu rublu od počátku roku už o deset procent je navíc ohrožen cíl inflace, který centrální banka pro tento rok stanovila na pět procent. „Musíme udržet inflaci na přijatelné, nízké úrovni,“ vyhlásil Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám