Hlavní obsah

Evropská unie chce začít plnit obchodní dohodu s Ukrajinou

– Štrasburk • Aktualizováno

Evropská unie se rozhodla hospodářsky pomoci Ukrajině tím, že začne jednostranně naplňovat části obchodní dohody, kterou Brusel s Kyjevem vyjednal v rámci zatím nepodepsané dohody o přidružení. Prozatímní opatření vstoupí v platnost okamžitě a potrvá podle eurokomisaře pro obchod Karla De Guchta nejméně do letošního listopadu, kdy EU očekává podpis zmíněné rozsáhlé obchodní dohody.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

De Gucht to v úterý oznámil spolu s šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem.

„Minulý čtvrtek se představitelé členských zemí shodli na podpůrném balíčku pro Ukrajinu v hodnotě jedenácti miliard eur (přes 300 miliard korun), který předložila Evropské komise,“ řekl Barroso. „Dnes jsme přijali první z předpokládaných kroků - soubor obchodních podmínek, které pro Ukrajinu znamenají ekonomickou výhodu takřka 500 miliónů eur ročně,“ dodal.

„Tento návrh je jasným a hmatatelným opatřením EU k podpoře Ukrajiny,“ prohlásil Barroso. Podle De Guchta je cílem poskytnout ukrajinskému hospodářství takové podněty, které budou mít přínos pro každodenní život Ukrajinců.

Unijní opatření se týkají průmyslových i zemědělských produktů z Ukrajiny. Nejvíce z odbourávání dovozních bariér bude těžit zemědělský sektor, kterého se z celkového očekávaného ročního přínosu až 500 miliónů eur (13,7 miliardy korun) bude týkat takřka 400 miliónů eur (takřka 11 miliard korun). Liberalizace by ale podle Evropské komise neměla poškodit unijní zemědělství.

Unijní tarify většinou zmizí

Současné unijní tarify na dovážené ukrajinské průmyslové zboží Brusel zcela odstraní u 94,7 procenta produktů. Sazby u zbývajícího zboží budou sníženy.

EU chce poskytnout okamžité a neomezené preference na 82,2 procenta ukrajinského zemědělského exportu. Zbývající části se bude týkat částečná liberalizace v podobě kvót na bezcelní dovoz, což znamená, že výhody bude možné uplatnit jen na stanovené množství dovozu z Ukrajiny. Tato kategorie se týká obilnin, vepřového a hovězího masa a také drůbeže.

Všechna zmíněná rozhodnutí unie jsou jednostranná, což znamená, že Ukrajina není vázána obdobným krokem pro zboží z EU.

Barroso v úterý také zdůraznil, že Evropská unie bude nadále podporovat svobodnou vůli Ukrajinců. Na Ukrajině se po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče odehrávají rozsáhlé ústavní změny a Kyjev zároveň čelí ruské okupaci Krymu a snaze proruského obyvatelstva tohoto ukrajinské poloostrova o připojení jejich dosavadní autonomní republiky k Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám