Hlavní obsah

Odbory: Zkrácený úvazek má v českých obchodech nedobrovolně 70 procent lidí

– Praha • Aktualizováno

Počet lidí, kteří v tuzemském maloobchodu pracují na nedobrovolný zkrácený pracovní úvazek, narůstá. Zatímco před dvěma lety to bylo 40 procent řadových zaměstnanců, v současné době už je to téměř 70 procent z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obchodní řetězce využívají současné situace na trhu práce, kdy nezaměstnanost dosahuje rekordních hodnot, uvedla předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Průměrná měsíční mzda pokladních a dalších řadových zaměstnanců v obchodních řetězcích podle Burianové zaostává za celostátním průměrem zhruba o 10 tisíc korun. „Mzdy jsou velmi nízké, hovoří se o tzv. pracujících chudých. Průměrná mzda dosahuje 14 500 korun, ale to je na plný úvazek. Problém, který řešíme, je otázka zkrácených úvazků. Sedmdesát procent lidí v maloobchodu již pracuje na nedobrovolné zkrácené úvazky," uvedla Burianová.

Podle předsedkyně OSPO se pro letošní rok podařilo vyjednat s řetězci slušný nárůst mezd v průměru od 1,5 do tří procent. Situace na trhu práce v regionech také vede podle Burianové k práci za pokladnou čím dál víc lidí s vysokoškolským titulem.

Selhání středního managementu

Pracovní podmínky v českém maloobchodu jsou podle Burianové v posledních letech zhruba stejné. Řetězce podle ní ale často špatně vybírají lidi na pozice ve středním managementu, kteří pak ve funkci selhávají.

Týká se to i nedávného případu z karlovarské prodejny řetězce Makro, kdy pokladní sepsaly stížnost na praktiky svých nadřízených. Důvodem bylo jejich údajně neetické až hrubé chování k zaměstnankyním před zákazníky nebo neumožnění hygienických přestávek v neodkladných případech. [celá zpráva]

Začátkem dubna by podle Burianové měl jít do Senátu návrh zákona o omezení otevírací doby velkých obchodů o státních svátcích. Podle návrhu by měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince.

O Štědrém dnu by obchody mohly mít otevřeno nejdéle do 12 hod. Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám