Hlavní obsah

Lidí bez práce v únoru ubylo

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Nezaměstnanost v Česku zůstala v únoru na lednové hodnotě 8,6 procenta, přesto lehce poklesl počet lidí bez práce. Oproti lednu, kdy jejich počet dosáhl rekordních 629 274, došlo k poklesu o 0,6 procenta na 625 390 lidí. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Únor patří obecně k měsícům, kdy nezaměstnanost roste, ovšem letos se na jejím vývoji podepsala mírná zima. Přesto v porovnání s loňským únorem vzrostl počet nezaměstnaných o 31 272 osob. Pokud jde o volná pracovní místa, jejich počet se zvýšil na 38 301, a na jedno volné místo tak připadá přes 16 uchazečů.

Foto: Úřad práce ČR

Podíl nezaměstnaných na počtu obyvatel v krajích České republiky

„Česká ekonomika by se letos již měla vydat vzhůru, ale trh práce reaguje na ekonomické oživení tradičně se zpožděním. Proto očekávám minimálně v prvním pololetí přibližně stagnaci míry nezaměstnanosti,“ uvedl Libor Stodola ze společnosti PwC ČR. Podle něj se dá očekávat, že v letních měsících nezaměstnanost klesne díky sezónním pracím v zemědělství a ve stavebnictví.

Jak připomněla ekonomka Helena Horská z Raiffeisenbank, oživení ekonomiky se zatím trhu práce netýká. „Růst produkce se prozatím obejde bez náboru nových zaměstnanců,“ sdělila s tím, že nezaměstnanost se snižuje vždy až s odstupem času.

Foto: Úřad práce ČR

Podíl nezaměstnaných na počtu obyvatel v okresech České republiky

Podle mnohých analytiků se dá očekávat, že v dalších měsících nezaměstnanost klesne díky sezónním pracím v zemědělství a ve stavebnictví o několik desítek tisíc osob. Patrné by to mělo být už v březnu.

Jak ale připomněl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, lepšící se hospodářská situace se nutně nemusí odrazit na tvorbě nových pracovních míst, respektive nárůst nových pracovních míst bude jen velmi pozvolný a nedokáže vyvážit jejich úbytek z předchozích let. „Vysoká nezaměstnanost a vysoký podíl nezaměstnaných bude přetrvávat nejen po celý letošní rok, ale i v letech nadcházejících,“ varuje Novák.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,7 procenta), Praha-západ (4,6 procenta) a Mladá Boleslav (4,9 procenta). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 41 okresů. Nejvyšší pak byl v okrese Bruntál (15 procent), Jeseník (14,5 procenta) a Most (13,9 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám