Hlavní obsah

Sobotka hájí žádost o dovoz břidlicového plynu z USA

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerský předseda Bohuslav Sobotka hájil v neděli v České televizi to, že český velvyslanec v USA připojil svůj podpis pod dopis dalších zemí Visegrádské skupiny předsedovi amerického Kongresu, aby se zasadil o usnadnění vývozu amerického břidlicového plynu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„My dlouhodobě participujeme na projektech, které mají posílit naši energetickou nezávislost,“ vysvětlil Sobotka a dodal: „Na jednom spolupracujeme s Polskem, kdy už bylo otevřeno propojení plynovodů.... V Polsku se staví terminál na polském pobřeží, který by měl být schopen přijímat zkapalněný plyn. Terminál by měl mít velkou kapacitu, tak je logické, že se náš velvyslanec připojil.“ [celá zpráva]

Sobotka zdůraznil, že „ČR už řadu lat pracuje na projektech, které mají snížit závislost na dovozu plynu a ropy z Ruska přes Ukrajinu“. Ještě v roce 1997 Česká republika podle ČT získávala sto procent plynu a ropy z Ruska, nyní třeba čtvrtinu plynu získává z Norska.

Předseda vlády odmítl, že načasování žádosti v době krize na Krymu by bylo nevhodné, protože jde o dlouhodobý program: „Bylo by to realizováno bez ohledu na to, jestli by Rusko začalo obsazovat Krym nebo nezačalo.“

Podle něj to propojování sítí navzdory nákladnosti plyn nezdraží a nezatíží stát. Bodu to podle něj dělat privátní firmy a soukromé investice doplní financování z unijních peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám