Hlavní obsah

Kraje šetří prostřednictvím burzy za energie desítky miliónů

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Desítky miliónů korun šetří kraje nákupem energií prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno. Jihočeský kraj zde dokázal pro letošek nakoupit elektřinu a zemní plyn pro své objekty a příspěvkové organizace o 21 miliónů levněji než loni.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Do nákupu jsme spojili spotřebu stovky škol, domovů pro seniory, nemocnic v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Dačicích, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Strakonicích a Táboře, ale třeba i hvězdárny a planetária v krajském městě. U elektřiny přesáhla naše poptávka 36 tisíc megawatthodin a u zemního plynu téměř 60 tisíc megawatthodin (MWh). Tak velké objemy měly samozřejmě vliv na zájem dodavatelů a logicky se projevily nabídkou nižších cen,“ popsal Právu strategii Jihočechů při nákupu náměstek hejtmana Jaromír Slíva (ČSSD).

Náklady na silovou elektřinu se tak povedlo snížit o 35,6 procenta a průměrná cena dodávek se tak dostala ve vysokém i nízkém napětí pod hranici 1000 Kč/MWh. Cenu se podařilo srazit i u plynu o 6,4 procenta.

Hejtman Jiří Zimola pak dodal, že obdobně se kraj chystá optimalizovat velikosti jističů a distribučních sazeb, což by mělo přinést další výrazné úspory.

Reklama

Výběr článků

Načítám