Hlavní obsah

Česká ekonomika rostla na konci roku nejrychleji v celé Unii

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika v loňském posledním čtvrtletí rostla rychleji, než se původně odhadovalo. Hrubý domácí produkt (HDP) stoupl mezičtvrtletně o 1,9 procenta a meziročně o 1,3 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů Českého statistického úřadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

HDP České republiky – mezičtvrtletní srovnání

Článek

Podle dostupných údajů český HDP v loňském posledním kvartále rostl proti třetímu čtvrtletí nejrychleji ze zemí Evropské unie. „Takový růst naposledy pamatujeme v předkrizovém roce 2007. Rozhodně je ale potřeba myslet na to, že srovnávací základna roku 2012 byla velmi nízká, stejně jako ve třetím kvartále 2013,“ sdělil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. Ten proto nečeká, že by stejně impozantní výsledek měl přijít i na začátku tohoto roku.

Za celý loňský rok ekonomika sice vykázala pokles o 0,9 procenta, ale i tak jde rovněž o lepší výsledek, než byl původní odhad. Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin za meziročním poklesem stojí především pokles investic, přestože v posledním čtvrtletí došlo k jejich oživení.

Mazání ztrát

„Česká ekonomika by měla letos umazat loňské ztráty. Očekávám, že poroste alespoň o 1,5 procenta,“ uvedl Jiří Moser ze společnosti PwC ČR. Podle něj to naznačují další ukazatele, především dobrá kondice německé ekonomiky. „K tomu se během prvního pololetí začne přidávat příznivý vliv oslabení koruny na vývoz,“ dodal Moser.

Jak připomněl analytik Petr Dufek z ČSOB, ke konci roku ekonomice pomáhaly vzhůru investice, export a nakonec i spotřeba domácností. Z odvětví se dařilo především zpracovatelskému průmyslu, který možná trochu překvapivě následovalo i stavebnictví.

„Nemůžeme ovšem zapomenout i na výjimečné klimatické podmínky, které na rozdíl od předchozích let umožnily pokračovat ve stavbách i v době, kdy se obvykle příliš nestaví,“ mírní optimismus Dufek.

Přijít může vystřízlivění

„Předně je třeba si uvědomit, že lepšímu výsledku HDP pomohly v závěru loňského roku tabákové výrobky, když díky vyšší spotřební dani došlo k předzásobení na úkor prvního pololetí letošního roku,“ vysvětlil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Stejně tak u spotřeby domácností vyvstává otázka, zda kvůli intervenci České národní banky nepřesunuly část nákupů do konce loňského roku na úkor začátku roku letošního. Růst HDP tak z těchto důvodů může být podle Nováka v první polovině letošního roku slabší a může zmírnit současnou euforii.

I přes celoroční pokles HDP nicméně nejdelší recese českého hospodářství podle Dufka skončila a ekonomika se vrací na dráhu růstu díky exportu, respektive úspěšnému zpracovatelskému průmyslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám