Hlavní obsah

Počet padělků bankovek a mincí v Česku loni klesl téměř o třetinu

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

V loňském roce bylo v České republice zadrženo 3130 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn, což je o 1384 kusů, tedy téměř o třetinu méně v porovnání s rokem 2012. Jejich hodnota dosáhla 6,178 miliónu korun, informovala Česká národní banka (ČNB).

Foto: Policie ČR

Padělaná pětisetkoruna

Článek

Kromě padělaných bankovek a mincí bylo zadrženo 846 kusů napodobenin bankovek a mincí. Celkem se tedy jednalo o 3976 kusů nepravých platidel.

Padělaných a pozměněných českých bankovek a mincí bylo loni zadrženo celkem 2045 kusů, tedy o 1541 méně než v předcházejícím roce. Nejčastěji padělané byly bankovky 500 korun a 1000 korun, nejčastěji padělané mince byly koruna a dvacetikoruna. Nejvíce padělků českých bankovek bylo zadrženo tradičně v Praze, konkrétně 992 kusů.

„České bankovky a mince jsou bezpečné, počet padělků v čase klesá a jejich nebezpečnost zůstává relativně nízká. Obvykle jsou totiž padělky bankovek vytvořeny pomocí inkoustových či laserových zařízení, což umožňuje jejich snadnou detekci,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal.

Jak Lízal připomněl, nebezpečnější bývají padělky zahraničních světových měn, například eura a dolaru. „Padělatelé zde často používají klasické tiskařské techniky a snaží se i o dobré napodobení ochranných prvků,“ vysvětlil.

Počet padělků zahraničních platidel se zvýšil o 157 na celkový počet 1085 kusů. U eura byla nejčastějším padělkem padesátieurovka, u dolaru pak stodolarovka. V celé Evropské unii bylo loni zadrženo přes 719 000 kusů padělků bankovek a téměř 178 000 padělků mincí.

V Česku bylo ke konci loňského roku v oběhu téměř 2,25 miliardy bankovek a mincí, což je v porovnání s rokem 2012 více než tříprocentní nárůst. Hodnota peněz v oběhu stoupla na 440 miliard korun z předloňských 421 miliard korun. Údaje nezahrnují hodnotu a počet pamětních mincí.

Reklama

Výběr článků

Načítám