Hlavní obsah

Amazon o Brno stále stojí, potvrdilo vedení firmy

Americká internetová společnost Amazon má nadále zájem postavit logistické centrum v Brně v průmyslové zóně Černovické terasy. O jiné variantě pro střední a východní Evropu momentálně neuvažuje. Vyplynulo to z dnešního jednání v Lucemburku, kde se sešel brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) s řediteli Amazonu pro Evropu a s generálním ředitelem developerské společnosti CTP Invest Remonem Vosem.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Byl jsem osobně ubezpečen," sdělil v úterý Onderka, "že Amazon má nadále prioritní zájem vybudovat logistické centrum právě v Brně. Nyní bude vedení společnosti čekat na výsledky hlasování zastupitelstva, které tento bod projedná na svém nejbližším zasedání, tedy 18. března," uvedl Onderka.

Poté, co brněnští zastupitelé 14. února neschválili smlouvu města s CTP, sice Vos prohlásil, že projekt je mrtvý, a Amazon se až do úterý odmlčel, ale i poté jednání CTP a města pokračovala.

Spory o dálniční sjezd vyřešeny

Výsledkem je dohoda, v níž se CTP zavazuje, že vykoupí pozemky pro stavbu dálničního sjezdu a převede je na stát. Právě sjezd se stal středobodem vyjednávání, protože bez něj se potýkají obyvatelé městské části Slatina a dalších čtvrtí s dopady nadměrné dopravy, která se po příchodu Amazonu ještě zvýší.

Sjezd by podle odhadů mohl stát v roce 2017, někteří předpokládají, že ještě dříve, pokud se podaří pozemky vykoupit co nejrychleji.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Černovická průmyslová zóna, kde by mělo stát logistické centrum americké internetové společnosti Amazon. Snímek z 19. února

Radní dohodu, která bude dodatkem smlouvy, schválili před týdnem. Pro zvedlo ruku osm z nich, tři se hlasování zdrželi. Podařilo se tak najít shodu mezi koaličními stranami ODS a ČSSD. [celá zpráva]

Rozhodne zastupitelstvo

"Rada dala Amazonu jasný signál, že Brno o tuto investici a vznik 1500 pracovních míst stojí. Jsem velmi rád, že členové nejvyššího vedení nyní potvrdili trvající zájem o Brno. Konečné rozhodnutí je na zastupitelích a pevně věřím, že svým hlasem podpoří výjimečnou příležitost pro město," uvedl Onderka.

Libor Šťástka, šéf klubu zastupitelů ODS, by ještě rád slyšel příslib Amazonu, že práci dostanou přednostně lidé z jižní Moravy, a je podle něj na Amazonu, jak se s tím vypořádá.

Američané chtěli stihnout ještě letošní předvánoční trh, je však otázka, zda se jim to může při současných průtazích ještě povést. Druhý sklad v České republice by měli postavit v Dobrovízi nedaleko Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám