Hlavní obsah

Gazprom zrušil Ukrajině slevu na plyn

Moskva

Ruský plynárenský kolos Gazprom počínaje dubnem zruší Ukrajině slevu, kterou jí v rámci loňské dohody poskytuje na dodávky zemního plynu. Sdělil to podle agentury Interfax šéf podniku Alexej Miller.

Článek

Jak Miller dodal, Ukrajina v pondělí Gazpromu oznámila, že není schopna zaplatit za únorové dodávky. Celkově prý dluží za ruský plyn přes 1,5 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard korun). Podle Millera by Gazprom mohl Ukrajině nabídnout úvěr ve výši dvou až tří miliard dolarů, aby mohla dluh splatit.

Ruský Gazprom od letošního ledna snížil cenu plynu pro Ukrajinu pro první letošní kvartál na 268,5 dolaru za 1000 krychlových metrů. Dřívější cena, dohodnutá v roce 2009, činila 400 dolarů. Podmínkou snížení ceny byla úhrada dřívějšího dluhu.

Na snížení ceny plynu pro Ukrajinu se na konci loňského roku dohodl ruský prezident Vladimir Putin se svým nyní již sesazeným ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem. Tato dohoda následovala poté, co ukrajinská vláda odstoupila od podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Tento krok ukrajinského vedení ovšem vyvolal na Ukrajině bouřlivé demonstrace, které nakonec vyústily v sesazení prezidenta Janukovyče.

Čtvrtina plynu pro Evropu je z Ruska

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se dodávek plynu jsou důležité pro Evropu, která dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky. Střety mezi Kyjevem a Moskvou způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.

Energetická skupina RWE, která je v Česku lídrem na trhu s plynem, nicméně v pondělí uvedla, že by ji krize na Ukrajině neměla ohrozit. Podzemní zásobníky RWE jsou totiž stále naplněny ze 38 procent a tyto zásoby včetně denních dodávek zemního plynu bez problémů pokryjí spotřebu až do konce topné sezóny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám