Hlavní obsah

Zákon se mění, aby ERÚ mohly ovládnout zájmové skupiny, tvrdí Vitásková

Praha
Aktualizováno

Podle předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové je cílem navrhovaných úprav energetického zákona její odstranění a ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami. Pozměňovací návrh k novele zákona, který ve Sněmovně předložil poslanec ČSSD Milan Urban, prý ohrožuje nezávislost ERÚ a není v souladu s evropskou legislativou. Vitásková tvrdí, že ji Urban vydírá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Článek

Urban sdělil, že návrh na zřízení rady ERÚ považuje za naprosto standardní. Podle něj odpovídá zvyklostem v Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ), kde rada existuje již mnoho let.

Návrh byl podle Vitáskové předložen bez odborné diskuse a se snahou obejít meziresortní připomínkové řízení. "Z mého pohledu jde o pokusy rozvrátit činnost regulátora a umožnit ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami," uvedla Vitásková.

Napsala proto v této věci otevřený dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Urbanem předložený pozměňovací návrh k novele energetického zákona by nově zavedl pětičlenné kolektivní vedení, kdy by radní po roce rotovali ve funkci předsedy rady. Návrh by také významně omezil nezávislost ERÚ na výkonné moci. Zatímco byl dříve předseda úřadu odvolatelný prezidentem jen v případě, že půl roku nevykonával funkci či vážně narušil nezávislost či nestrannost ERÚ, nově by bylo možností víc.

Jak Urban sdělil, má jeho návrh vést k tomu, aby ERÚ fungoval profesionálně, nezávisle a transparentně. Reakce Vitáskové jsou podle něj účelové a nesvědčí o její profesionalitě. Urban také upozornil, že návrh do Sněmovny již jednou předložil. Návrh připravoval ještě před nástupem Vitáskové do čela ERÚ.

"Je to návrh, o kterém se diskutuje minimálně tři čtyři roky," dodal Urban. Hospodářský výbor sněmovny nyní čeká na stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu k tomuto návrhu. Výbor se tím bude znovu zabývat 18. března.

Podle Vitáskové může mít Urban na změně vedení úřadu i osobní zájem. "V této souvislosti jsem poslancem Milanem Urbanem vydírána, za mou podporu biometanu na oplátku nabízel zapomenout na radu," uvedla v úterý předsedkyně ERÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám