Hlavní obsah

Putinův poradce hrozí USA nesplácením půjček

Moskva
Aktualizováno

Poradce ruského prezidenta Vladimira Putina varoval před zavedením sankcí na Rusko, jimiž hrozily v noci na úterý Spojené státy. Sergej Glazjev řekl agentuře RIA Novosti, že by mohla Ruská federace přestat používat dolar jako rezervní měnu a že by Rusko přestalo americkým bankám splácet úvěry.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Glazjev na archivním snímku z roku 2004.

Článek

„Pokud USA uplatní sankce proti ruským občanům a obchodníkům, ruské úřady doporučí všem, aby se zbavili amerických dluhopisů,“ řekl Glazjev, Podle něj by sankce proti vládním organizacím mohly donutit Rusko prohlásit, že není schopno splácet úvěry americkým bankám. Uvedl, že by také Rusko bylo donuceno využívat jinou rezervní měnu než dolar.

„Mámě výborné vztahy s našimi partnery na jihu i východě a najdeme způsob, jak nezáviset finančně na USA,“ řekl poradce pro euroasijské vztahy. Podle něj by Rusko ze sankcí nakonec mohlo těžit.

Po zveřejnění rozhovoru vysoce postavený zdroj z Putinova okolí agentuře RIA Novosti řekl, že slova poradce Glazjeva jsou jeho soukromým názorem a oficiálnímu stanovisku Ruska neodpovídají.

Spojené státy v noci na úterý oznámily, že kvůli ruskému vojenskému zásahu na Ukrajině pozastavují všechny společné armádní akce s Moskvou. Úřad obchodního zmocněnce USA poté oznámil, že Washington pozastavuje obchodní a investiční rozhovory s Moskvou. [celá zpráva]

Sankce chce vyhlásit americký Senát. Poslanci zvažují zavedení sankcí proti ruským bankám, zmrazení aktiv ruských státních podniků i soukromých investorů a zavedení vízových omezení vůči ruským občanům.

Související témata

Foto: ti, Právo/Novinky

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v televizi při projevu k národu

Foto: ČTK/AP

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám