Hlavní obsah

Konflikt na Ukrajině dopadá na české firmy, začínají tam omezovat výrobu

Právo, rap, pro

Složitá situace na Ukrajině má negativní dopady i na celou místní ekonomiku včetně českých firem, které v této zemi vyrábějí nebo s ní obchodují. Například mladoboleslavská automobilka Škoda Auto snížila podle zdrojů Práva počet vozů, jež montuje na Ukrajině v Solomonovu, nedaleko slovensko-ukrajinské hranice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tam posílá z mateřského závodu rozložená auta, která se v tamním partnerském závodě kompletují. Zatím jde o pokles ve výši asi pěti procent, a dopad je tedy minimální. Pracovníci automobilky potvrzují, že koupě nového auta je nyní pro místní obyvatele nejspíš to poslední, nač by pomýšleli.

„Kvůli složité situaci náš partner na Ukrajině upravuje montáž vozů Škoda v závodě Solomonovo, aby odpovídala aktuálním okolnostem a reálné poptávce. K vyhodnocení konkrétních dopadů je však ještě příliš brzy. Pevně doufáme v brzkou stabilizaci situace ve prospěch místních obyvatel i obchodního prostředí,“ komentoval situaci mluvčí Škody Auto Jozef Baláž.

Rapid v Rusku

Naopak v ruské Kaluze zahájila firma výrobu modelu Rapid. Na trh by měl být vůz uveden na konci dubna.

Zhoršení situace pocítili už i dopravci, protože lidé hromadně odkládají cesty z obav, zda se budou moci bez obav vrátit.

„Samozřejmě vidíme významný negativní dopad do vývoje obratu na tamním trhu. Na Ukrajinu stále vyvážíme, ovšem vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci již došlo k výraznému ztížení podmínek pojištění vývozu do této země,“ uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Společnost Grund, která dodává na Ukrajinu koupelnové doplňky, již konflikt také pocítila. Výrobu zboží určeného pro Ukrajinu firma zastavila. „Měna jde dolů, žádné záruky nejsou,“ dodal majitel firmy Jiří Grund.

„Jsme znepokojeni současnou situací, která může výrazně ovlivnit uzavírání nových kontraktů i rozpracované projekty, které se mohou z důvodu zhoršení fungování státních úřadů a rostoucí opatrnosti bank zpomalit, nebo dokonce zastavit,“ uvedl Milan Mostýn ze Svazu průmyslu a dopravy. České firmy podle svazu zatím vyčkávají, neznamená to ale, že by se chystaly opustit zemi.

Exportní banka nové úvěry neposkytne

Česká exportní banka (ČEB) nebude kvůli krizi na Ukrajině financovat nové projekty v této zemi. Zároveň nebude navyšovat úvěrové limity na existující projekty tuzemských firem na Ukrajině. Včera to uvedla mluvčí banky Věra Dušková. Podle výroční zprávy za rok 2012 evidovala ČEB na Ukrajině úvěry za 2,3 miliardy korun.

Nedávno již Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) oznámila, že nebude až do vyřešení situace na Ukrajině pojišťovat nové projekty v této zemi. EGAP sice bude nadále jednotlivé obchodní případy projednávat, zároveň ale dočasně pozastavila jejich schvalování. ČEB poskytuje úvěry pro zahraniční zakázky českých firem, EGAP je pojišťuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám