Hlavní obsah

ČEB pozastavuje poskytování nových úvěrů na projekty na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V souvislosti se současnou krizí na Ukrajině nebude Česká exportní banka (ČEB) financovat nové projekty v této zemi. Zároveň nedojde ani k navyšování úvěrových limitů u existujících projektů tuzemských firem na Ukrajině, uvedla mluvčí ČEB Věra Dušková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle výroční zprávy za rok 2012 evidovala ČEB na Ukrajině úvěry za 2,3 miliardy korun.

Nedávno již Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) oznámila, že nebude až do vyřešení situace na Ukrajině pojišťovat nové projekty v této zemi. EGAP sice bude nadále jednotlivé obchodní případy projednávat, zároveň ale dočasně pozastavila jejich schvalování. ČEB poskytuje úvěry pro zahraniční zakázky českých firem, EGAP je pojišťuje.

„Přímé obchodní vazby České republiky a Ukrajiny jsou poměrně omezené. Na Ukrajinu směřuje pouhé jedno procento z celkového českého exportu. Podíl dovozu z Ukrajiny na celkovém dovozu do ČR je dokonce ještě nižší,“ sdělil již dříve hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Reklama

Výběr článků

Načítám